Ca în fiecare an, de Ziua Morților, la cimitire vin sute de oameni. Este obiceiul prin care toți ne aducem aminte de cei care nu mai sunt și le ducem flori, le aprindem lumânări și dăm de pomană. Dar este și momentul celor ce vin să primească pomană, așa că și azi cimitirul a fost plin de cerșetori.

Încă de la poarta de intrare în Cimitirul Central de la Petroșani, cerșetori erau așezați și așteptau să primeascvă de pomană. Organizați în echipe, fiecare avea un rol bine stabilit și un loc cu vad bun. Mulți au fugit de noi, dar, pentru o sumă modică, au fost și care au acceptat să ne vorbească.

„Ne dau pentru sufletul celor morți, dacă au suflet bun. Vin de la Valea Lupului și Dumnezeu să vă ajute. E sărăcie”

„Am primit colivă și dulciuri. Este o sărbătoare pentru morți și dăm ce trebuie. Am venit cu autobuzul”.

Și, dacă tot am ajuns în cimitir, oamenii ne-au spus și cam cât de nemulțumiți sunt de cei care amenajează mormintele și montează crucile din marmură.

„Nu vedeți că e numai praf de la ei? E dezordine . Era asflatat aici și nu se mai vede de borfașii care lucrează în cimitir și iau milioane de pe oameni, pentru reparațiile la cavouri. Să fie luate măsuri, am dori. Costă mult. Sunt 3 echipe care lucrează aici și ne ia 100 de milioane”

Luminația, sau Ziua Morților, este momentul în care oamenii ajung la cimitir. Cerșetorii au rolul lor și vin să capete de pomană, bani sau mâncare. Iar alții profită de oamenii care cer să le lucreze împrejmuirile la morminte și care, pentru asta, percep sume uriașe.

Dar sărbătoarea umple cimitirul de oameni care vin cu flori și lumânări și își comemorează oamenii dragi.

Diana Mitrache