Firmelor din Valea Jiului, care lucreazã pentru UE si Dubai, li se pregãteste ceva

Firme din Valea Jiului se aflã pe valul politicilor europene de eficientizarea a energiei. De la 1 iunie va intra în dezbatere un proiect de lege care va obliga populatia, dar mai ales consumatorii industriali sã foloseascã produse de iluminat sau tehnologice gen ”econom”, care reduc consumul pânã la 90%.

Presedintele Comitetului National  Român al Consiliul Mondial de Energie, CNR-CME, deputat si consilier în ministerul Energiei, Iulian Iancu, a dat startul loby-ului pentru eficientizarea energeticã si a iesit public alãturi de mari producãtori de corpuri de iluminat economice.

Iulian Iancu a precizat cã  pânã pe 30 iunie, va promova o lege privind eficienta energeticã, pentru a transpune în legislatia nationalã directiva europeanã în domeniu. Legea va prevedea si un cadru pentru desfãsurarea activitãtii firmelor ESCo. Iancu a avertizat însã cã România duce lipsã de specialisti în eficienta energeticã, cât si de mãsuri de formare profesionalã a unor specialisti. Acesta a subliniat faptul cã România pierde pânã la 27% din energie de-a lungul întregului lant, de la producãtor la consumator, nivelul fiind dublu fatã de media din Uniunea Europeanã si echivalent cu pierderi de 4,4 miliarde de dolari anual.

4-1 „România are cel mai mare potential de eficientizare energeticã din Uniunea Europeanã din cauza ineficientei sistemului energetic românesc“, a spus Iancu. Mari producãtori de tehnologie în eficientizarea energeticã au precizat cã eficienta energeticã ar trebui sã fie o specializare în universitãtile cu profil tehnic.

În Valea Jiului, una dintre firmele pionier în domeniul eficientizãrii energetice este Electromax.

Electromax Petrosani este prima firmã româneascã specializatã în proiectarea si fabricarea de corpuri de iluminat ecologice/economice, de instalatii pe bazã de LEDuri. Activitatea sa este, practic, pe val, pentru cã reduce consumul de energie pânã la 90% în iluminatul industrial, arhitectural – cum sunt la noi luminate bisericile si Teatrul Dramatic – , apoi cel tehnologic si de balizaj. Electromax are o penetrare puternicã pe piata internationalã lucrând chiar pentru Dubai si Africa de Sud. În plus, Electromax dispune de tehnologie de înlocuire a iluminatului vechi si costisitor din hale industriale. Ca urmare, noul proiect de lege initiat de deputatul Iulian Iancu îi vine ca o mãnusã pe piata internã, unde expasiunea produselor sale nu a fost la nivelul dorit tocmai din lipsã de legislatie, dar mai ales din cauza faptului cã majoritatea consumatorilor nu au înteles necesitatea acestei eficientizãri energetice.

Ileana Firtulescu

Un comentariu la „Firmelor din Valea Jiului, care lucreazã pentru UE si Dubai, li se pregãteste ceva

  • 25 mai 2013 la 14:16
    Permalink

    Sa puna becuri economice peste tot nu dealea cu un leu de 100 w si tin 3 luni si se ard dealea la 10 lei de 30 w care lumineaza cat unul de ala cu un leu dar consuma putin.

Comentariile sunt închise.