Administratorul judiciar al CEH le plânge de milã firmelor mici. Raportul Casei de Insolventã GMC Criova aratã cã firmele mici care au avut contract cu Complexul Energetic Hunedoara sunt la pragul falimentului. Doar cã administratorul judiciar nu stie cã unele dintre firmele mici au fãcut afaceri mari cu societatea energeticã.
“Declansarea insolventei pentru Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA a însemnat o loviturã puternicã pentru toti micii furnizori care au fost prinsi cu sume importante la masa credalã a Societãtii Complexul Energetic Hunedoara SA si fãrã posibilitatea de a si le recupera într-un termen rezonabil. Cei mai multi dintre ei nu mai au posibilitatea reluãrii procesului de productie, nu mai au alti beneficiari, nu mai au resursele sã-si achite salariatii, impozitele si taxele; cel mai probabil o parte din ei vor ajunge în faliment”, aratã oficialii GMC Craiova.
Firme mici, câstiguri mari
Firmele mici au fãcut afaceri de ordinul sutelor de milioane de lei cu Complexul Energetic Hunedoara. Nimeni nu a deranjat vreodatã activitatea acestor societãti. Multe dintre societãti erau abonate la contractele cu CEH, fãrã ca cineva sã verifice faptic dacã se respectã clauzele contractuale.
Agroaliment, contract de sute de mii de lei
Agroaliment din Vulcan, societatea detinutã de omul de afaceri Marin Coltescu a câstigat, doar în anul 2015, un contract de 645.797 cu Complexul Energetic Hunedoara. Contractul prevedea furnizarea plasei de sârmã pentru unitãtile miniere. Plasa de sârmã de care, în nenumãrate rânduri, minerii spuneau cã lipseste. În anul 2014, aceeasi societate si-a mai adjudecat un contract în valoare de 852.410 lei pentru aceeasi marfã, plasã de sârmã. Acelasi an, alte contracte. Societatea patronatã de Marin Coltescu mai furnizeazã în anul 2014 plasã de sârmã si panouri sudate Complexului Energetic Hunedoara. Valoarea acestora este de 2.019.570 lei. la data de 18 decembrie 2014, CEH mai încheie un contract, prin licitatie, cu Agroaliment pentru furnizare de plasã de sârmã pentru unitãtile miniere. Contractul a avut o valoare de 611.100 lei. În total, în doi ani, Complexul a avut contracte de 4.128.877 de lei cu una din micile societãti la care administratorul judiciar îi plânge de milã.
O altã firmã micã cu care CEH a avut contracte mari este Gerom International. În doi ani, Gerom International si-a adjudecat 15 contracte ale Complexului Energetic Hunedoara. Cel mai recent este cel din data de 18 decembrie 2015 si prevede “servicii de reparare stâlpi hidraulici cu circuit deschis si ventile tip atlas 0-1 respectiv svj”. Suma la care a fost atribuit contractul este de 322.197 lei, fãrã TVA. Tevile de otel furnizate de Gerom International au costat Complexul Energetic Hunedoara suma de 106.373 lei. Contractul a fost atribuit tot în anul 2015. Alti 51.637 au intrat în conturile Gerom International dupã ce CEH a atribuit contractul pentru “servicii de inchiriere vehicule de transport de marfuri cu sofer –autoutilitara sarcina minima 0,9 t”. În luna aprilie a anului trecut, Gerom International a furnizat stâlpi hidraulici pentru unitãtile miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Valoarea la care s-a adjudecat contractul a fost de 93.438 lei.
Societatea a avut contracte cu diferite societãti din tarã. S-a format o caracatitã în jurul Complexului care a devenit vaca de muls a unora si a altora.
Ultima licitatie adjudecatã de UPSROM INDUSTRY S.R.L. este cea de “furnizare stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil si ventile inox cu arc pentru stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis”. Contractul a avut o valoare de 1,092,963 RON. Cel de-al doilea furnizor în acest contract este GEROM INTERNATIONAL.
Potrivit anuntului, contractul a fost împãrtit pe loturi. Astfel, societatea câstigãtoare trebuia sã furnizeze Complexului Energetic Hunedoara “Stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil sunt utilizati pentru sustinerea abatajelor frontale a preabatajelor si a intersectiilor. Cantitate minimã: 564 buc.; Cantitate maximã: 934 buc. Valoarea minimã de 999525 lei reprezintã valoarea estimatã a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maximã de 1653425 lei reprezintã valoarea estimatã ce contine si valoarea posibilelor suplimentãri. Suplimentarea cantitãtilor este conditionatã de existenta resurselor financiare alocate cu aceastã destinatie. LOT II Ventilele inox cu arc sunt pãrti componenete ale stâlpilor hidraulici cu circulatie deschisã ce echipeazã sustinerile lucrãrilor miniere pe o perioadã determinatã. Cantitate minimã: 358 buc.; Cantitate maximã: 658 buc. Valoarea minimã de 93438 lei reprezintã valoarea estimatã a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maximã de 171738 lei reprezintã valoarea estimatã ce contine si valoarea posibilelor suplimentãri. Suplimentarea cantitãtilor este conditionatã de existenta resurselor financiare alocate cu aceastã destinatie”, se aratã în anuntul de participare.
Stancu Viorel este directorul general al CEH care a avizat aceastã achizitie pentru Mina Livezeni. Chiar si asa, angajatii societãtii se plâng de faptul cã în subteran pericolul îi pândeste la fiecare pas.
2014, stâlpi de peste 500 de mii de lei
În anul 18 decembrie 2014, Complexul Energetic Hunedoara a achizitionat de la UPSROM INDUSTRY alti stâlpi hidraulici pentru mina Livezeni. Valoarea contractului a fost de 525,875 RON. Potrivit caietului de sarcini, societatea câstigãtoare trebuia sã livreze un minim de 135 de bucãti de stâlpi hidraulici cu circuit deschis echipati cu ventil L – 20150 mm si un maxim de 225 de stâlpi. Totodatã cei de la UPSUROM mai trebuiau sã livreze stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil L – 2500 mm între 160 si 720 de bucãti. Caietul de sarcini este avizat de fostul director general adjunct Nicolae Drãgoi si de directorul Diviziei Miniere de la acea vreme Gabriel Petrescu.
Cu câteva zile mai devreme, CEH a atribuit un contract pentru raparea stâlpilor hidraulici. Mai exact, în data de 11 noiembrie 2014, societatea energeticã a atribuit un contract de peste 562 de mii de lei pentru cã mai multi stâlpi hidraulici au necesitat reparatii. Contractul de reparatii a cãrui valoare a fost de 562,126.79 RON a fost adjudecatã de Gerom International si UPSROM Industry. De aceastã datã au fost repati stâlpii hidraulici de la toate unitãtile miniere din cadrul CEH, conform
23 mai 2014, tevi de otel
În data de 23 mai 2014, Complexul Energetic Hunedoara a atribuit contractul pentru furnizare tevi de otel pentru Mina Livezeni. URESERV S.A. din Mãtãsari si UPSROM INDUSTRY si-au adjudecat contractul de 540,271.5 RON pentru furnizarea unor tevi de otel fãrã sudurã. Acestea se folosesc pentru alimentarea cu apã potabilã si industrialã, evacuarea apei de minã, alimentarea cu aer comprimat, transportul agentului hidraulic. Si de aceatsã datã, achizitia a fost avizatã de Nicolae Drãgoi, fost director general adjunct si Gabriel Petrescu, fost director Divizia Minierã.
Tot în luna mai a anului 2014 CEH a mai achizitionat o rundã de stâlpi hidraulici, tot de la UPSROM INDUSTRY. Valoarea contractului a fost de 991,569.98 RON. Potrivit anuntului,
stâlpii trebuiau sã aibã anumite dimensiuni.
Toti micii furnizori au de recuperat sume de bani de la Complexul Energetic Hunedoara, însã toate aceste firme au roit în jurul societãtii. Majoritatea licitatiilor au fost câstigate de aceleasi firme, care desi cunosteau situatia financiarã a societãtii au continuat sã participe la licitatii.
Monika BACIU