Datoriile Complexului Energetic Hunedoara, cifrate la peste 1,6 miliarde de lei ar trebui achitate în decurs de 4 ani, astda dacã societatea nu intrã în faliment. Administratorul judiciar este este însã sceptic în ceea ce priveste aceastã posibilitate.

“Implementarea cu succes a unui Plan de reorganizare presupune achitarea, chiar si partialã a datoriilor într-un interval de 3-4 ani. Ori întârzierea cu care s-a declansat procedura de insolventa la CEH SA a fãcut sã se ajungã la un nivel foarte ridicat al datoriilor – estimat la peste 1.500 milioane lei, cu mici sanse de a fi achitate.  Achitarea, chiar si partialã a datoriilor presupune realizarea de profit din activitatea curentã, ca sursã pentru achitarea acestora. Ori în cazul CEH SA observãm imposibilitatea societãtii de a limita pierderile curente – chiar si dupã deschiderea procedurii de insolventã societatea înregistrând lunã de lunã pierderi”, mai aratã administratorul GMC Craiova.

Directorii Complexului Energetic Hunedoara au încasat salarii de 24.300 lei lunar, însã cu toate adaosurile si sporurile, acestia ajungeau la salarii de peste 40 de mii de lei. În tot acest timp, câstigul mediu brut lunar pe persoana este 3.960 lei, în rândul muncitorilor de rând.

2016, anul scadentei la CEH

Complexul Energetic Hunedoara are de plãtit mai multe credite. O parte dintre acestea au termenul de scadentã în acest an. Nu mai putin de 35 de milioane de lei este valoarea ratelor ce ar trebui plãtite anul acesta.

“În anul 2016 vor ajunge la scadentã creditele la bãnci dupã cum urmeazã: Banca Europeanã de Investitii – 20.441.448 lei, Banca Comercialã Românã – 9.514.691 lei si BRD Groupe Societe Generale – 5.114.387 lei”, aratã în documentele CEH.

Cea mai mare parte a activelor imobilizate sunt grevate de sarcini pentru creditele contractate de cãtre complex.

Monika BACIU