M ai bine de 30 de ani, într-un oraș din România, din Hunedoara, nn partid politic nu a pierdut niciodată alegerile. Este un model, spun cei care văd cum, timp de 32 de ani, PSD Lupeni a luat totul, atunci când s-a pus problema din punct de vedere politic.

Și, început mai mult ca un studiu jurnalistic, totul a încăput în paginile unei cărți, alături de nume mari din politica României și cea locală. Jurnalistul Tiberiu Vințan a cuprins în 118 pagini, ilustrate pe alocuri cu fotografii document, prinse între coperțile roșii, personaje extrem de controversate. Și s-a mirat sincer cum a fost posibil ca un primar PSD, care clar critica politica de dreapta, să fie vizitat și ofertat de însăși ministrul turismului Elena Udrea, care a dat aici banii pentru ceea ce a fost începutul stațiunii Straja.
„Postura mea este inedită și pentru colegii din presă, dar și pentru publicul cititor, pentru că, cei care mă cunosc știu că nu am nici veleități, nici
pasiuni, nici ambiții în domeniul politic. Dar nu am putut să stau deoparte și să nu observ, în 30 de ani de carieră, tot ceea ce s-a întâmplat în politică. (…)
Am pornit de la un demers
jurnalistic în care voiam să îmi răspund și eu la o întrebare pe care și-o pun foarte mulți oameni din Valea Jiului și din județul Hunedoara: cum poate o organizație atât de mică, cum este cea a PSD Lupeni, să câștige orice scrutin electoral în care se angajează, lucrul acesta întâmplăndu-se în ultimii 20 de ani, la Lupeni”, a spus Tiberiu Vințan, jurnalist, autorul acestei cărți.
„PSD Lupeni o mare famile” este titlul acestei cărți și, în paginile ei îi regăsim pe cei din familia Resmeriță: Cornel, Cristian și Lucian. Nu se putea fără ei, pentru că 32 de ani, numele acesta a condus orașul.
„Am alături de mine oameni frumoși, valoroși, o echipă administrativă foarte bună, cu rezultate foarte bune. Practic, acum, împreună cu un coleg jurnalist, dăm drumul unei cărți care spune o poveste. E povestea PSD de 32 de ani, în primul rând de la nivelul municipiului Lupeni, dar și a Văii Jiului și jurnalistul care a scris această carte a considerat că este important să scoată în evidență și conducerea centrală pe care PSD a avut-o. Sigur, PSD a fost condus și de oameni care nu s-au mai înțeles între ei, dar în această carte încap cu toții”, a spus senatorul PSD Cristian Resmeriță, președintele de acum al PSD Lupeni.
Iar pe Lucian, primarul localității, l-am surprins cu lacrimi în ochi când a vorbit despre tatăl său. „32 de ani de muncă, de momente frumoase și de realizări sunt în această carte. Eu am scopul de a duce mai departe asta. (…) Mi-am înceut viața în politică în 1996, când tatăl meu m-a dirijat și m-a îndrumat și m-a călit. Politica nu e ușoară, este o provocare, dar, când ai în spate sute de oameni și când dai rezultate, totul se reflectă în ce va fi viitorul. (…) Vreau să îi mulțumesc tatălui meu, care reprezintă o bună parte din acești 32 de ani ai PSD Lupeni. Mă bucur că este sănătos, deși a avut probleme și s-a sacrificat pentru dezvoltarea municipiului Lupeni. El e bine și azi putem vorbi de o dezvoltare aici și a Straja”, a spus Lucian Resmeriță.
La lansarea cărții despre PSD Lupeni a ajuns și cel care a pus bazele, din prima zi, în 1990, a acestui partid. „Eram director la RAGCL Lupeni și cineva mi-a zis să mă înscriu în partid, să fac echipă alături de cei de acolo. Nu mă gândeam atunci că vom ajunge o echipă atât de puternică, dar eram hotărâți și facem treabă și să avem realizări, să ne implicăm. Am ales și primul primar, Abalașe Gheorghe, apoi l-am ales pe Napău și apoi familia Resmeriță, care a mers din taă în fiu. Suntem o familie bine închegată”, a spus și Dan Marcu, secretar al PSD Lupeni și decanul de vârstă al organizației.
Diana Mitrache