Facebook este locul unde afisajul electoral se face pe toti “peretii” fãrã nicio amendã

Oriunde întorci capul si îti arunci un ochi, vezi de câteva zile numai afise, postere, bannare, oameni, chipuri, promisiuni, minciuni si zâmbete. Campania electoralã, care a început de câteva zile i-a adus din nou în fatã pe cei vor sã se “înscãuneze” în Parlament pentru urmãtorii patru ani, iar pentru asta, este clar sã nu se vor lãsa mai prejos de la nimic.

Însã, aceastã luptã aprigã, care este peste tot si în toate, nici bine nu a început cã deja este sufocantã pentru multi oameni. Din pãcate, de ceva timp, nici Facebook-ul nu îl mai poti deschide fãrã sã îti vinã sã vomiti de atâtea promisiuni, dedublãri, sustineri si like-uri de la oamenii care în ultimi patru ani au stat ascunsi, iar acum au iesit brusc la luminã, pentru a te pupa si-n fund, doar, doar vor reusi sã te „vrãjeascã”.

Din ceea ce pânã acum era o plãcere, o relaxare la suetã cu prieteni si socializare chiar si cu necunoscutii, acum, Facebook-ul este ca un teren minat, gata sã sarã în aer. Este rãu, dacã ne gândim cã lupta pentru vot a început doar de câteva zile. De parcã nu era de ajuns cã toate gardurile, clãdirile, magazinele, panourile sunt pline de figurile candidatilor, acum si “peretii” site-ului au fost tapetati de afise electorale, platforme program , zâmbete false si, asa cum era de asteptat, bancuri, poze trucate spre discreditare si vorbe spurcate la adreesa celor care nu plac.

Primul exemplu în acest sens este cel al lui Haralambie Vochitoiu, care candideazã din partea PP-DD pentru functia de Senator al Vãii Jiului si care si-a

“violetat” peretii contului sãu în ultimele zile si, mai mult, el aratã cã si-a “ tras” si un site, unde vorbeste despre cine este el, ce poate si cât duce.  În principiu, pe lângã vorbe de duh la adreesa “ciocoilor”, pe Facebook,  politicianul violet marseazã pe ideea de a ieftini apa, despre care a vorbit în mai toate mediile chiar si înainte de startul campaniei electorale. Unii îl sutin… “Sã dea Dumnezeu sa fie realizabil tot ceea ce propuneti domnule Vochitoiu”, în timp ce altii îl vorbesc de rãu cu cuvinte de genul  “eternul loser”. Aceste postãri pro si contra mai sunt presãrate din când în când si de vorbe de dulce precum “du-te dracului” sau “ar fi mai bine sã te spanzuri de primul copac”.

Unii politicieni – candidati, desi aveau cont de ceva timp, acum si-au mai fãcut unul “asa de campanie”. Un exemplu în acest sens este cel al senatorului si aspirant la încã un mandat în Senat, Cosmin Nicula de la PSD, care fix cu o noapte înainte de campania electoralã, si-a mai tras un cont, al doilea.  Pe prima sa pagina, el si oamenii din staff-ul lui au vopsit peretii cu poze de la lansãri, actiuni, afise si mesaje “ de bine ”. Unul dintre acestea aratã cam asa (ortografia si exprimarea apartine exclusiv persoanei în cauzã, fãrã modificãri din partea redactiei): “Dl Cozmin, este un foarte distins patriot. Iubeste si lupta pentru locurile natale, sã le dezvolte, sã fie din ce în ce mai frumoase, mai bogate, iar oamenii mai multumiti. D-zeu sã-l ajute în tot ceea ce intreprinde”.

În incursiunea noastrã pe Facebook ajungem si la candidatii pentru posturile de deputati, aici unde lupta pare mai strânsã, iar  postãrile mai multe. Monica Iacob Ridzi, fostã PD-L,

actualã PP-DD, are câte un afis pentru fiecare oras din colegiul pentru care candideazã, Colegiul de Est Valea Jiului. Aici, comentariile sunt mai multe si mai înversunate, parcã. Un sustinãtor al el spune… “Acum 4 ani nu te-am votat deoarece candidai pentru PDL, acum te voi vota pentru omul MONICA IACOB RIDZI ( nu pentru cã l-as aprecia câtusi de putin pe DIACONESCU cu partidul lui) si pentru cã USL îl sustine pe DL IOAN RUS si nu pe dl RADU SORIN MIHAI ; Oricum pãrerea mea este ca familiei politice IACOB-RIDZI i-ar fi stat mai bine în rosu. Multa baftã si sper sã fi în continuare alãturi de orasul Aninoasa”. Însã, tot aici gãsim si reversul medaliei, adicã oameni sau poate interpusi din taberele adverse, care posteazã comentarii negative. “ În afarã de scandalul cu Ziua Tineretului nu a fãcut nimic pentru Vale! ªi dacã avea coloanã vertebralã candida independentã, nu trecea la partidul bâlbâitilor”.

De mentionat este cã pe un afis, Monica Iacob Ridzi apare împreunã cu sotul ei, încã membru al Partidului Democrat Liberal, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petrosaniului. Însã, pe niciunul din afisele sale, Monica Iacob Ridzi nu are scris PP-DD, partidul din partea cãruia candideazã.  Trecem mai departe la pesedistul Ioan Rus, care are contul cel mai sãrac si insipid dintre toate ale celor care acum se luptã pentru un loc în Parlament. Aici este un fel de letargie totalã, pentru cã nu vedem nici sustinere înfocatã, dar nici vreo “panaramã” la adreesa lui. ªi, cum suntem tot în Est, la Petrila, mai exact, nu îl putem rata pe Emanoel Andronache, care  “se joacã” pe pagina PRM Petrila. Contul este plin ochi cu mesaje patriotice în stilul PRM-ului si mai ales de afise cu el, candidatul…

Din Est, ajungem în Vest, unde Cristian Resmeritã, pesedistul care mai vrea un mandat de deputat, nu a stat degeaba zilele acestea si, la fel, si-a pus tapet rosu pe toti peretii. Poze, comentarii, lik-uri, actiuni, toate sunt aici, iar pagina tânãrului politician  aratã acum ca un pom de Crãciun, începând cu comentarii de la sustinãtoarele lui de genul “Ce frumusel esti, mi-e dor de tine” si pânã la puseuri de sustinere din partea prietenilor virtuali de tipul “Sunteti un om a cãrui deviza este ,,fapte nu doar vorbe,, .Valea are nevoie de dvs !”. Printre acestea, însã, si aici mai gãsim postãri altfel, de remember.  “ Sunteti unul din cei mai destepti oameni pe care i-am întâlnit…tin minte cã dupã 2 ore de fizica cu dumneavoastra ne stiati prenumele la toti din clasã…”. Rãmânem tot în vest si cu search pe Facebook îl cãutãm si pe principalul contracandidat al lui Resmeritã pentru functia de deputat, Constantin Brânduse. Pagina lui este destul de cuminte si observãm cã încã nu si-a zugrãvit contul cu mesaje si afise electorale. Gãsim aici doar o singura postare de la un “prieten „. “A început Campania! Cu ce oferte sau minciuni veniti la noi în Uricani sau colegiu? Cã cu câinii zero sanse, altceva nimic bun. E curaj sã rãspundeti? Apropo, Obama a câstigat campania foarte mult si datoritã faptului cã era mereu prezent pe internet”. ªi, ca sã terminãm cu candidatii din Vest, nu putem rata pagina PRM Vulcan, administratã chiar de Ioan Dorel ªchiopu, cel mai “înversunat” peremist din Valea Jiului, unul dintre cei 5, 6 membrii, câti mai sunt în tot partidul, ce-i drept. El, la fel, se bate pe acelasi scaun cu ceilalti doi contracandidati, iar pe unul dintre afise apare chiar alãturi de celebra cântãreatã de muzicã popularã, Mariana Angel, care si ea îsi încearcã norocul la aceste alegeri. ªchiopu este când lãudat, când criticat si pare o prezentã activã în spatiul virtual, rãspunde la comentarii si dã like-uri la ceea ce-i place, printre care si la Animal Planet România.

Acestea fiind scrise, dragi cititori, vã lãsãm chiar pe dumneavoastrã sã cãutati, sã criticati si sã vã manifestati preferintele, pentru cã, nu-i asa, pe Facebook, campania electoralã este gratis, iar afisajul este permis pe toti peretii, fãrã amendã de la primãrie.

Luiza Andronache

Advertisements