Trei solutii a adus senatorul Haralambie Vochitoiu pentru Complexul Energetic Hunedoara si nimeni din ministerul condus de Victor Grigorescu nu spune nimic. Asta, în timp ce liberalii si social democratii se ceartã pe cine a dus la groapã mineritul.

Si dacã acum nu mai conteazã cine nu a fãcut treabã, Vochitoiu vine si ne aratã care sunt cele trei variante propuse de el, plus cã aduce un investitor care e gata sã investeascã la Petrosani o jumãtate de miliard de euro.

„Am adus 3 solutii. Una este legatã de o negociere cu Comisia Europeanã, în care statul român sã aibã dreptul sã îsi producã pânã la 5% din energia din sistemul energetic national, la un pret reglementat, care ar permite achizitionarea kW-tilor produsi de CEH, la pretul de productie. A doua solutie, este ca pe facturile sã fie intrudusã o sumã infimã, dar care sã permitã salvarea huilei de România. Acest interes strategic, national, care este huila, sunt convins cã românii ar sustine-o, asa cum trimitem de ani de zile miliarde pentru proprietarii elicelor sau celulelor fotovoltaice de pe teritorul României, iar a treia solutie este oferta concretã fãcutã Ministerului României de a intra într-un parteneriat public-privat, prin care un grup de investitori sunt gata sã investeascã 500 de milioane de euro”, a declarat Haralambie Vochitoiu, senator din Valea Jiului, care a si prezentat acest proiect presedintelui Klaus Iohannis.

1-1

Toate ar putea fi  solutii viabile si, Vochitoiu a demonstrat cã este o chestiune de vointã, în momentul în care a purtat telefonic o discutie si cu cei de la ANRE. Reprezentantul ANRE a recunoscut cã ar putea fi introdusã acea taxã pe facturi, pentru sustinerea mineritului, dar numai printr-o vointã politicã a guvernului, care trebuie sã dea o hotãrâre în acest sens. Vointa este singurul lucru care le lipseste celor care ar putea sã facã ceva, iar asta s-a demonstrat si atunci când Vochitoiu a pus umãrul si, dupã un deceniu în care directorul CSS Petrosani, Zoltan Toth a cerut sprijin peste tot, a adus si un milion de euro, bani cu care se va reabilita sala polivalentã.De altfel, senatorul Vochitoiu spune cã solutia cu care vin investitorii din Germania este singura viabilã, iar reprezentantii lor au avut, dupã cum reiese din scrisoarea de intentie, discutii la Deva cu Cosmin Chiuzan, Sorin Vasilescu si Adrian David.

Firma germanã se numeste Scharfstein Group si doreste un parteneriat public-privat în judetul Hunedoara pentru salvarea celui mai mare colos industrial din zona noastrã, iar pentru asta aduce aici 500 de milioane de euro. Acestia vor sã creeze o societate pe actiuni, supusã legislatiei din România, deciziile urmând sã fie luate de AGA. Statul român ar urma sã aibã drept de veto, dacã sunt implicate proiecte de risc a securitãtii nationale si ar urma sã facã o inventariere a tuturor imobilelor care urma sã intre în cadrul proiectului. Mai mult, nemtii spun cã profitul, dacã el va exista, va fi distribuit proportional cu participatia la capitalul societãtii a pãrtilor.

Diana Mitrache