Are doar 13 ani, dar munceste enorm si a ajuns cel mai bun pianist de vârsta sa, din lume. Asta implicã un drum lung si multã muncã, dar rezultatele sunt pe mãsurã. Fabiani Prcsina va cânta cu Andrea Bocceli în 22 iunie, la Bucuresti, iar pentru asta, acum lucreazã enorm.

Nu vrea sã fie mai prejos decât cel care l-a luat partener pe scenã si noi l-am gãsit în sala de repetitii, alãturi de pianul sãu. Cânta ceva foarte frumos si ne-a spus cã e o arie a lui, preferatã.

„Mã pregãtesc foarte mult pentru acest concert si vã astept cu mare drag sã vedeti ce se întâmplã acolo.  Fac parte din fundatia Resonnance, iar prin intermediul doamnei Isabelle Sombart am ajuns sã cânt cu maestrul Andrea Bocceli si sunt foarte bucuros. Voi cânta piesa lui Elvis Presley „Can’t help falling in love” si îl voi acompania pe maestru ”,  a afirmat Fabiani Prcsina, pianistul de exceptie de la Petrosani.

Fabiani spune cã, înainte de clasa I, a fost primul sãu contact cu pianul si asta pentru cã mama sa a vrut sã îl facã mai ordonat. Si a reusit, dupã cum recunoaste chiar el, asa încât acum, când face o retrospectivã, vede si munca depusã si roadele ei. „Drumul a fost lung si nu pot spune anevoios, dar am o mânã sus care mã ghideazã si care mã ajutã. Si am oameni în jurul meu care îmi vor numai binele. Pregãtirea trebuie sã fie foarte, foarte multã. Lucrez mult.  Douã – trei ore pe zi lucrez si în week-end si 4 ore stau la pian”, recunoaste pianistul, care, de la ultima întâlnire a noastrã mi s-a pãrut cã a crescut mult si s-a maturizat frumos.

1-1

Alãturi îi este mereu profesoara sa, doamna Adina Stan, cea care l-a adus pe Fabiani pânã aici si l-a îndrumat, însã, nici mãcar acum, când a demonstrat cât e de bun, nu îl lasã fãrã repetitiile zilnice.  „Olimpiadele, pentru noi, spun foarte mult. Anul acesta a luat premiul I la Alba Iulia. În alti ani, a luat locul I la olimpiadele nationale. E o evolutie bunã, numai cã acum, avem nevoie de un salt calitativ, el intrând, din toamnã, în clasa a VIII-a , când va fi un an cu multã muncã, pentru cã i se cere un repertoriu mare pentru admitere si, având în vedere palmaresul lui, nu mã voi duce cu un repertoriu prea usurel”, recunoaste Adina Stan, profesoara de pian a lui Fabiani.  Tânãrul viseazã sã fie un mare pianist si anul viitor va pleca la Bucuresti, la liceul de muzicã. Visul sãu, însã, trece granita de Est a Europei. „Mi-as dori sã ajung în partea de est a Europei, în Rusia, la Conservator. E o alegere mai neobisnuitã, dar e bine sã încerc ceva nou si mie mi se pare cã este mai bine pozitionatã Rusia din punct de vedere al tehnicii muzicale. Acolo mã vãd dupã liceu, a spus Fabiani, ca pe o promisiune, pentru cã de Ziua Copilului, atunci când l-am întrebat ce îsi poate dori, nu a mai vrut altceva.

Diana Mitrache