În Valea Jiului se închid, rând pe rând, toate exploatãrile de huilã, însã deja se ivesc zvonuri despre initiative particulare de deschidere a unor noi exploatãri. Sunt vizate perimetre precum cel de la Uricani, unde mina s-a închis si acum este în perioada de  ecologizare, însã, cei de la Societatea de Închideri de Mine spun cã initiativa este una îndrãzneatã.
Mai mult, nu exclud existenta zãcãmântului îngropat în pãmânt, însã, nici nu se exprimã cu privire la productivitatea si costurile acestei initiative private.
„Ei vorbesc despre o exploatare, în primã fazã, de aflorimente. Apoi, urmeazã poate sã se extindã cu galerii de coastã. Nu stiu cum au vãzut ei asta, cã nu cunosc programul si nici dacã el este avizat de ANRM. Nu stiu dacã este exploatare la zi sau subteranã, dar zãcãmânt existã. Este foarte mult zãcãmânt în toatã Valea Jiului. Problema este cã necesitã lucrãri de deschidere noi si destul de costisitoare”, spune Petre Drãgoescu, director tehnic la Societatea Nationalã de Închideri de Mine din Valea Jiului,
În tot acest timp, edilii de la Uricani au vorbit despre astfel de initiative particulare ca despre o  reinventare a industriei extractive, bazându-se pe rezervele ce nimeni nu le contestã.  O firmã specializatã în exploatarea zãcãmintelor minerale utile din Bucuresti si-a arãtat disponibilitatea, în anul 2018, de a  deschide o  carierã privatã pentru exploatarea huilei în vestul Vãii Jiului. Sunt  specialisti, sustin autoritãtile locale, care au constatat cã acestia exploateazã cãrbuni si în cariere din Gorj, iar piata de desfacere este ca si asiguratã. Au cerut atunci concesiuni în zona Câmpu lui Neag si, dacã  statul a închis toate exploatãrile din zona Uricani, privatii pãreau cã  gãsesc acum oportunitãti de a  recupera minereul rãmas.
„Avem un investitor interesat de  o exploatare în carierã a cãrbunelui. Este o societate din Bucuresti, a cãrei reprezentant a venit de mai multe ori la Uricani si în zona Câmpu lui Neag si urmeazã sã gãseascã locul în care sã deschidã o carierã de huilã. Dupã informatiile pe care le detin, societatea mai are cariere si la Gorj si din discutiile avute cu administratorul, care este o persoanã serioasã, vom astepta investitia”, a spus Corneliu Braia, viceprimarul orasului Uricani.
În zona Câmpu lui Neag au fost frecvente incidentele în care disponibilizatii de la minã, care stiau unde se aflã zãcãmânt, au intrat pe galeriile de minã. În 2015 au existat astfel de incidente, iar oamenii au fost surprinsi în galerii neconforme si improprii, riscându-si viata. Dacã s-ar deschide legal o astfel de carierã, ar fi si oameni calificati si s-ar crea si locuri de muncã, edilii fiind de pãrere cã este o oportunitate, în conditiile în care ultima minã, cea de la Uricani, s-a închis.
La Câmpu lui Neag a mai existat o carierã deschisã în anii comunismului, când un sat întreg a fost ras de pe suprafata pãmântului si oamenii urmau sã fie mutati în cãminele ce niciodatã nu au fost locuite. Acum, locul este doar un lac de agrement ce va fi pus în valoare ca atare de administratia localã.
Diana Mitrache