L iderii minerilor pleacă la București să rediscute cu ministrul Muncii, care a și fost la mina Lupeni, pentru că există o lege care îi afectează și pe angajați și pe cei care se pensionează. Vorbim de Legea 197/2021, care va lăsa minele fără oameni în
posturile–cheie, iar alții nu pot să se pensioneze.

Nu va mai fi cine să scoată din mină schipul cu cărbuni, ori minerii sau materialele nu vor mai ajunge în subteran. Asta, dacă se vor aproba dispobilizările. Iar despre legea cu pricina, liderii minerilor vor să discute punctual, la București, cu ministrul Sorina Bucura – Oprescu, luni dimineață.
„Avem acum un val de pensionări pe Legea 197, care cred că va fi din ce în ce mai mare. Ne poate aduce în situația de a nu mai putea funcționa la Lupeni, sau la Lonea. Vă dau exemplu, că sunt meserii unde nu poți găsi înlocuitor peste noapte: avem o problemă mare la toate minele cu mecanicii de extracție. Aceștia sunt cei care asigură transportul pe verticală al minerilor, a materialelor și scoaterea producției pe puțul cu schip. În momentul de față, sunt mulți la CEVJ, care au dosarul depus pe legea 197. Dacă ei se vor pensiona, iar noi nu avem angajări, ne vom trezi dimineața, în sala de pontaj, că nu are cine să îi coboare în mină”, declară Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele din cadrul CEVJ.
Legea 197 a fost prinsă în noua lege a pensiilor doar parțial, așa cum spun liderii de sindicat, iar discuțiile cu ministrul Muncii vor fi pe această temă.
„Nu e normal ca un om care a lucrat în mină și are acum o pensie în plată, iar un alt om, care acum lucrează poate în condiții mai grele, să iasă de anul viitor cu o pensie diminuată. Dacă ne referim la condițiile din Valea Jiului, atunci trebuie să spunem că mineritul este în regres, că activitatea minieră urmează să se oprească în 2032, că producția de energie urmează să se oprească și atunci nu poți să vii să clamezi, pe zona de condiții speciale, o mărire a vârstei de pensionare, când, de fapt, locurile de muncă se închid”, mai spune Darius Cîmpean.
Mai mulți angajați ai Complexului Energetic Hunedoara care s-au pensionat cu Legea 197/2021 au ajuns în instanță și cel puțin unul a rămas fără pensie și acum trebuie să dea și banii încasați înapoi.
Diana Mitrache