În mina Lupeni si la cea din Lonea mai sunt zãcãminte ce pot fi exploatate, cu deschiderile din fronturile actuale, cel putin încã 5 ani.
O spun specialistii de la INSEMEX Petrosani care au întocmit un raport ce a ajuns în aceste zile la Ministerul Energiei, tocmai pentru a veni în sprijinul ideii cã aceste rezerve nu s-au luat în calcul când s-a stabilit închiderea celor douã mine în 2018. Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele, spune cã îsi pune mari sperante în continuarea activitãtii extractive si cã acest act va conta pânã la Bruxelles.
„Acest studiu se terminã cu o concluzie clarã si fãrã echivoc: rezervele de la cele douã exploatãri, rezerve deschise, trebuie exploatate pânã la epuizare si abia dupã aceea acele perimetre trebuie închise. Asta aratã ceea ce noi am sustinut mereu cã, activitatea celor douã exploatãri trebuie prelungitã pânã la epuizarea acestor rezerve deschise. Rezervele deschise sunt estimate pentru EM Lupeni undeva la 5 ani si pentru EM Lonea, ceva mai mult, mai exact cam 6 ani de zile”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele. Dosarul cu acest studiu a ajuns la Ministerul Energiei si acum se fac demersuri pentru aplicarea lui. În plus, aceste calcule ale specialistilor, care au pus în balantã rezervele existente, tectonica zonei si au luat din teren date concrete, vor ajunge si la cei de la Bruxelles.
„Cred cã acest studiu are tocmai acest rol sã îi convingã cã, cei care au întocmit programele de închidere pentru cele douã exploatãri miniere le-au fãcut fãrã o analizã aplicatã, pe picior si cu alte interese”, a mai adãugat Darius Cîmpean. Minerii vor cere astfel continuarea activitãtii de extractie a huilei din cele unitãti miniere, pentru cã sunt rezerve, este nevoie de cãrbune si ideea de a le închide contravine realitãtii.
Diana Mitrache