Atelierul Universitãtii din Petrosani va deveni locul în care va fi amplasatã o eolianã si în care vor fi calificati pentru lucrul cu energie verde, studentii, dar si minerii care ies din sistem.
Primii pasi au fost fãcuti în primãvarã, iar în aceastã sãptãmânã s-a stabilit ca totul sã înceapã aici cu data de 1 septembrie.
„Deja demarãm prima etapã si am gãsit locatia la noi la atelierul-scoalã, unde vom instala o paletã de eolianã, ca sã o avem ca obiect de studiu. Va fi montatã o nacelã, tot ca obiect de studiu si am stabilit care sunt colegii ce vor preda aceste cursuri si detalii privind cazarea, masa si restul pentru cei care vin din alte locuri si ne ajutã la scolarizarea, într-o primã etapã a 50 de oameni, care, fie sunt iesiti din minerit, fie sunt tineri care vor sã se specializeze în montarea si întretinerea acestor eoliene”, a declarat prof univ dr ing habil Sorin Radu, Rectorul Universitãtii din Petrosani.
Universitatea din Petrosani si reprezentantii Ministerului Energiei au semnat, în luna mai, un parteneriat în urma cãruia, în urmãtorii 10 ani, va califica în campusul de aici, dupã modelul din Constanta, specialisti în energie verde. Este un program gândit sã vinã în sprijinul acestei zone monoindustraiale, dar pe infrastructura existentã aici. Din 1 septembrie 50 de cursanti, multi dintre cei aflati în target fiind fosti mineri, vor fi scoliti aici. „În 3 luni le facem o reconversie de la o profesie la alta. Nu e chiar la îndemâna oricui, dar programa o definitivãm pânã la 1 septembrie. Partenerii nostri au expertizã în formarea acestor specialisti si noi venim cu partea noastrã, urmând sã facem o simbiozã cu cursurile lor si cu ceea ce putem noi sã le oferim si sã le adaptãm la laboratoarele noastre. Apoi urmeazã practicã pe care le vor face în locatiile lor, unde existã parcuri eoliene”, precizeazã Rectorul Universitãtii.
Specialistii spun cã îsi propun sã pregãteascã la Petrosani 500 de oameni pentru a lucra în domeniul energiei regenerabile si 300 pentru partea de  distributie a energiei electrice. Cursurile  sunt acreditate  international, iar  necesarul de specialisti este foarte mare,  dupã cum preciza în primãvarã si Sebastian Enache, director de dezvoltare, membru al Asociatiei Române de energie eolianã.
Responsabilii din Ministerul Energiei si cei ai Universitãtii din Petrosani spun cã proiectul va demarã în septembrie si totul este deja pregãtit aici.
Diana Mitrache