Elevii de clasa a VIII-a se pregătesc pentru sfârșitul cursurilor, care vor avea loc vineri, 14 iunie 2024. Până la această dată, secretariatele școlilor trebuie să finalizeze înscrierea elevilor la Evaluarea Națională folosind aplicația informatică EvNat, conform instrucțiunilor primite de la Ministerul Educației.
Utilizarea aplicației EvNat
Conform documentului oficial transmis unităților de învățământ, accesul la aplicația EvNat necesită instalarea unui certificat de securitate. Accesul în diferitele module ale aplicației este diferențiat în funcție de tipul de cont folosit: unitate școlară, centru de examinare, centru de evaluare și centru de contestații. Pentru obținerea certificatului de securitate și a datelor de conectare, școlile trebuie să se adreseze responsabililor din Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ).
Calendarul Evaluării Naționale 2024
Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a se va desfășura conform următorului calendar:
•11 – 14 iunie 2024: Înscrierea la Evaluarea Națională
•14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
•25 iunie 2024: Proba scrisă la Limba română
•27 iunie 2024: Proba scrisă la Matematică
•28 iunie 2024: Proba scrisă la Limba maternă
•3 iulie 2024: Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 14:00)
•3 iulie (orele 16:00 – 19:00) și 4 iulie 2024 (orele 08:00 – 12:00): Depunerea contestațiilor
•4 – 9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor
•9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor
Admiterea la liceu 2024
Începând cu al doilea an consecutiv, media claselor gimnaziale nu va mai fi luată în calcul pentru admiterea la liceu. Calendarul pentru admiterea la liceu în 2024 este următorul:
•11 – 12, 15 – 22 iulie 2024: Completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a.
Ministerul Educației atrage atenția asupra importanței completării corecte a fișelor de înscriere. Orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită, iar un număr redus de opțiuni poate duce la nerepartizarea computerizată a candidatului. Absolvenții care doresc să participe la admiterea în alt județ trebuie să completeze și să depună/transmită fișele de înscriere conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.
Evaluarea Națională și admiterea la liceu reprezintă pași esențiali în parcursul educațional al elevilor, iar respectarea calendarului și a procedurilor este crucială pentru asigurarea unei tranziții fără probleme către următoarea etapă de învățământ.