E vremea drumețiilor, dar nu uitați că, pe munte, sunt și vipere și căpușe și că ambele pot provoca boli și neplăceri. DSP Hunedoara a transmis că serul antiviperin se află pe stoc la câteva spitale din județul nostru și le cere drumeților să se echipeze corespunzător când urcă pe munți.

Potrivit unui comunicat remis de DSP Hunedoara, serul antiviperin, pentru a trata eventualele cazuri de muşcătură de viperă, se asigură în: Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalul Municipal „Dr.Alexandru Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul Municipal Orăştie şi Spitalul Municipal Vulcan.
Specialiștii în sănătate le recomandă turiștilor de munte aă poarte bocanci de munte, chiar dacă temperatura ambiantă este ridicată și să nu ridice pietre mari decât după ce, în prealabil, au efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica dacă sunt şerpi.
Persoana muşcată de viperă poate muri în cinci ore, (veninul acesteia este o hemotoxină), hemoglobina din sânge
formând, împreună cu veninul un compus stabil, ceea ce poate duce la sufocare.
Nici căpușele nu sunt de neglijhat, iar specialiștii DSP spun că encefalita de căpuşe care este cauzată de virusul
encefalitei de căpuşe dar și Borelioza (boala Lyme sau boala celor 1000 de feţe) sunt exemple ale unor boli care pot sa fie transmise de căpușe.
Principalele gazde sunt rozătoarele mici, animalele mari; omul fiind gazdă accidentală. Transmiterea agentului patogen se face in principal pe cale cutanată, prin muşcătura de căpuşă infectată.
Este de preferat să se evite contactul direct cu solul şi iarba, fie cea din curte sau din pădure. Se recomandă protejarea periodică a animalului de companie (câine sau pisică) prin aplicarea unor soluţii speciale anti-paraziţi externi,
precum căpuşele sau puricii. Este
indicată dezinsecţia curţilor şi grădinilor.
Se recomandă ca după o ieşire în natură să ne controlăm corpul pentru a depista muşcătura de căpuşe, spălarea cu apă fierbinte a hainelor după activităţi desfăşurate în teren.
„Dacă se scoate căpuşa, se dezinfectează zona afectată, şi se ia
tratament prescris de medic în primele 24 de ore, riscul infectării scade cu 87%”. Riscul maxim de contactare a bolii este la 48-72 de ore după ataşarea căpuşei.
Diana Mitrache