Judecãtorii de la Înalta Curte de Casatie si Justitie au decis, miercuri, restituirea dosarului Mineriadei la parchet, fiind anulate ordinele de punere sub acuzatie a inculpatilor, dar si toate probele din rechizitoriu.
În acest dosar au fost audiate 46 de persoane având calitatea de inculpat sau suspect, 1.388 de persoane vãtãmate, 146 de succesori ai victimelor si 589 de martori, fiind emise circa 2.300 de citatii. Dosarul Mineriadei are 413 volume, iar rechizitoriul întocmit în acest caz are 2.000 de file.
În 13 iunie 2017, Parchetul Înaltei Curte de Casatie si Justitie a anuntat cã procurorii militari au finalizat cercetãrile în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 si au trimis în judecatã, pentru crime împotriva umanitãtii, 14 persoane, între care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Mãgureanu si Miron Cozma. Potrivit procurorilor, în zilele de 11 si 12 iunie 1990 autoritãtile statului au hotãrât sã declanseze un atac violent împotriva manifestantilor aflati în Piata Universitãtii din Bucuresti, în acest atac fiind implicate, în mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Nationale, Serviciului Român de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tãrii.
Conform procurorilor, în zilele de 11 si 12 iunie 1990, autoritãtile statului au hotãrât sã declanseze un atac violent împotriva manifestantilor aflati în Piata Universitãtii din Bucuresti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara si îsi exprimau, în mod pasnic, opiniile politice în contradictie cu cele ale majoritãtii care forma puterea politicã la acel moment. În acest atac au fost implicate, în mod nelegal, forte ale Ministerului de Interne, Ministerului Apãrãrii Nationale, Serviciului Român de Informatii, precum si peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tãrii, aratã procurorii.
Ei mentioneazã cã atacul a fost pus în practicã în dimineata zilei de 13 iunie 1990, având urmãtoarele consecinte: moartea prin împuscare a patru persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infractiunii), vãtãmarea integritãtii fizice sau psihice a unui numãr total de 1.388 de persoane (fapte ce constituie tot atâtea acte materiale ale infractiunii) si privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui numãr total de 1.250 de persoane.
În cadrul acestei actiuni, peste douã sute de persoane au fost ridicate si transportate la o unitate militarã a Ministerului de Interne din localitatea Mãgurele, unde au fost retinute pânã în dupã amiaza aceleiasi zile, când au fost lãsate sã plece, dupã o cercetare sumarã, iar concomitent s-a pãtruns în fortã, fãrã drept, în sediul Institutului de Arhitecturã si al Universitãtii din Bucuresti, fiind perchezitionate mai multe birouri, persoanele aflate în incintã fiind evacuate prin acte de violentã. Dupã încheierea sedintei, solutia pronuntatã de instantã a generat un val de nemultumiri în rândul pãrtilor civile din dosar, care acuzã „injustitie”.