Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la doi ani de inchisoare pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul „Trofeul Calitatii”.  Daca va aduceti aminte, pe vremea lui Adrian Nastase s-a dat startul in ceea ce presa a numit „baronii PSD”, care au derulat afaceri profitabile cu institutiile statului roman si de care judetul Hunedoara nu a dus lipsa.
Dosarul „Trofeul Calitatii” i-a pus capac penal fostului premier Adrian Nastase, asta dupa ce rasuflase usurat la aflarea primei sentinte in alt dosar celebru, cel denumit „Matusa Tamara”. In acest dosar, lui Adrian Nastase  i s-au adus acuzatii referitoare la modul de strangere de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD. In acelasi dosar, Irina Jianu a primit 6 de inchisoare, cu executare, o pedeapsa similara primind si fostul sau adjunct de la ISC, Diana Gasparovici. Totodata, inculpatii din acest dosar trebuie sa returneze 3 milioane de lei noi pentru prejudiciul creat. Reamintim ca Adrian Nastase a fost trimis in judecata in aceasta cauza in ianuarie 2009. Procurorii anticoruptie, care au instrumentat dosarul l-au acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase. Iar magistratii ICCJ l-au gasit vinovat. In acest dosar au mai fost inculpati Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), si fostul sau adjunct, Diana Gasparovici.

Strangere de fonduri, mascata printr-un simpozion

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calitatii in constructii»”, dar in realitate simpozionul ar fi reprezentat un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a inculpatului Adrian Nastase, potrivit DNA.  Pe de alta parte, avocatul fostului premier, Lucian Bolcas, a declarat pentru Romania TV, ca decizia instantei arata imixtiunea factorului politic in acest instrumentarea acestui dosar. „Nu ma surprinde, ma uluieste. Nu credem ca o anumita tendinta politica sa mearga atat de departe in domeniul justitiei. Au fost audiati 940 de martori, dintre care nu stiu daca 10 au rostit numele lui Adrian Nastase. Trofeul Calitatii nu a fost initiat de el, intr-un moment in care nu se punea macar problema candidaturii (…) Este o monstruozitate juridica si nu reusesc sa-i gasesc explicatia”, a declarat Bolcas. Adrian Nastase a anuntat deja ca va face recurs la sentinta ICCJ.

Cad baronii PSD!?

Sa nu uitam, insa, ca, in ciuda faptului ca si-a castigat renumele de bun politician, acesta a fost implicat in numeroase scandaluri, unele ajunse direct pe masa organelor de cercetare. Tot de numele acestuia se leaga si scandalul baronilor PSD care s-ar fi imbogatit din afaceri derulate cu institutiile statului, profitand tocmai de „pozitiile – cheie” pe care le detineau in administratie. Reteta era simpla. Pe langa fotoliile publice, acestia aveau o serie de firme ori „prieteni” pe care ii ajutau in afaceri, totul cu un scop bine determina. In acea perioada, averile lor ar fi crescut considerabil si nu putini sunt cei care s-au inscris in PSD tocmai datorita acestei oportunitati, iar apoi au fost primii care au migrat. Pe de alta parte, sa ne amintim ca, in judetul Hunedoara scandalurile mediatice generate de baronii PSD s-au tinut lant, iare xponentii acestei noi categorii au fost numiti Mihail Rudeanu, fost presedinte al CJ Hunedoara, respectiv Aurelian serafinceanu, fost prefect de Hunedoara.

Carmen Cosman