Dosarul « Trofeul calitatii », in care a fost condamnat – dar nu se stie daca ramane asa – Adrian Nastase, este umilitor pentru un hot care se respecta. Daca DNA s-ar fi uitat pe o singura stenograma a sedintelor sefilor PSD, ar fi iesit onorabil din cazurile cercetate pentru coruptie. In judetul Hunedoara, dar mai ales in Valea Jiului, era chiar spectaculoasa sustinerea unor grupuri lacome pe banul public, precum cel al lui Vasile Ioan Savu si al lui Aurelian Serafinceanu.

Mare tevatura mare ! Caz rar – un fost prim ministru, respectiv Adrian Nastase, condamnat de Inalta Curte de Casatie si Justitie la doi ani inchisoare. Motivul este ca in filmele cu prosti. Judecatorii se cearta, unii spunand ca nu exista fapta, pe de alta parte este jignitor pentru orice hot care se respecta aceasta motivatie in sentinta: sa pui bilete de intrare la „Trofeul calitatii”. Sa fim seriosi ! Cati bani poti scoate din asta pentru campania electorala? Si nici nu este definitiva aceasta hotarare a justitiei… Are alte bube, multe si mari, Adrian Nastase, dar sunt slabi catelusii. Cati arestati am vazut, ca la spectacol, la televiziuni si nimic nu s-a intamplat.

Fostul prim ministru Adrian Nastase putea fi infundat pe chestiuni grave, de protejare si incurajare a furturilor, ca era de unde, la scara mare din economia romanesca. Doar in judetul Hunedoara, respectiv in Valea Jiului exista dovezi pentru protejarea infractorilor, care ar fi aratat un DNA serios si o justitie credibila, daca s-ar fi luat aceste fapte in vizor.

Stenograme cu grupuri de interese

Si pentru ca oamenii uita repede, reamintim ca in anul 2004, am intrat in posesia unor stenograme ale sedintelor conducerii PSD care arata clar modul de lucru al social democratilor, cum impart traficul de influenta, cum economia si banii alocati, de exemplu, in judetul Hunedoara este lasata pe mana a 2-3 oameni ai PSD. Compania Nationala a Huilei si minerii erau conditionati de acesti oameni, pe principiul dam Companiei ca sa ne multumim oamenii nostri : « daca noi putem in primele sase luni sa facem plati mai puternice catre primarii si catre  Serafinceanu, lucrurile se potolesc. Asta e parerea mea. Ca sa-i impac pe toti. Si pe Savu”- spunea in sedintele de partid ministrul Industriei de atunci, Dan Ioan Popescu.

Adrian Nastase sustinea si chiar incuraja aceste practici, stiind exact cat si ce se fura cu acte in regula din curtea CNH si incerca sa impace cele doua grupuri de care controlau zona. Adica grupul lui Vasile Ioan Savu, presedinte Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului si deputat al macedonenilor slavi, de fapt membru PSD, si  grupul lui Aurelian Serafinceanu, prefectul PSD al Hunedoarei.

Stenograma sedintei in care s-au analizat si in care s-a hotarat sustinerea a tot ce inseamna imbogatirea grupurilor PSD este graitoare.

Din aceste grupuri, Vasile Ioan Savu a fost judecat, condamnat in prima instanta de judecata, dar a castigat la recurs. Pentru ca s-au lacomit, lui Aurelian Serafinceanu si presedintelui de atunci al PSD Hunedoara, Mihail Rudeanu, li s-au taiat doar conductele care le cresteau conturile, drept pentru care Serafinceanu s-a suparat pe partid si a plecat, iar acum este in UNPR, la fel ca fostul sau sef zonal, Mihail Rudeanu.

Doar in aceste stenograme, pentru fiecare judet, daca privea putin DNA,  gasea motive cu adevarat demne de o asemenea institutie, dar si pentru a agata un prim ministru pe chestiuni serioase.

STENOGRAMA
sedintei Delegatiei Permanente a Partidului Social Democrat

Bucuresti, sediul central PSD, 2 februarie 2004

……………………………………………………………………………….

Dl. Adrian Nastase (prim ministru):

A treia oara, ca s-a mai discutat o data saptamana trecuta. Inca o data? Da. La Hunedoara ….

Dl. Octav Cozmanca (ministrul Administratiei):

La Hunedoara va propun sa facem saptamana trecuta – acuma nu putem – tot o echipa, sa vedem cine raspunde de Hunedoara, mai vedem inca doi sau trei. Probabil ca se vor impune si masuri. Se intampla ceva acolo. Pe langa problemele obiective, sunt si chestiuni de factura subiectiva, de conducere a organizatiei, dupa parerea mea.

Dl. Adrian Nastase:

Ok. Comentarii? Victor.

Dl. Victor Ponta (ministru delegat pentru programele finantate international):

Eu am maine conferinta la tineret acolo. Ma duc acolo. Daca pot, va spun si eu cand ma intorc. La tineret nu sunt probleme, dar in restul sunt.

Dl. Adrian Nastase:

Cine raspunde?

Dl. Octav Cozmanca:

Mihai.

Dl. Mihai Tanasescu (ministrul Finantelor):

Domnule presedinte, intentionam sa ma duc saptamana asta acolo, maine sau poimaine, ca sa am o discutie pe aceasta tema, dar daca Octav considera ca trebuie o echipa largita de mers nu am nimic impotriva si, sigur, cum hotarati.

Dl. Victor Ponta:

Veniti maine, veniti si la conferinta de tineret.

Dl. Mihai Tanasescu:

Da, sigur.

Dl. Octav Cozmanca:

Si reluam peste o saptamana.

Dl. Adrian Nastase:

Da, si reuluam peste o saptamana.

Dl. Octav Cozmanca:

A fost printre primele judete din Ardeal, trebuie sa recunoastem, ce a fost a fost.

Dl. Adrian Nastase:

A fost de ce? Pentru ca tipii aia de acolo au votat, minerii, puternic impotriva CDR, care a scos 30 de mii de oameni din mine, deci ei nu au votat pentru noi atunci. Ar fi votat cu oricine, dar impotriva CDR. Bogdan.

Dl. Bogdan Niculescu Duvaz (ministrul delegat pe relatia cu partenerii sociali):

Domnule presedinte, doua cuvinte. Intr-adevar, sunt si lucruri subiective si sustin ce spune domnul Octav Cozmanca. De altfel, i-am dat si niste materiale cu niste analize sociologice acolo si situatia nu e … nu ne plasam bine, dar nu sunt numai datorita rezultatelor politicii de restructurare si asa mai departe, ci sunt datorita faptului ca nu vor sa scoata oameni in fata. Eu pot sa dau un exemplu punctual, exista chestiunea de la Petrosani. Sunt oameni bine plasati in opinia publica, care sunt veniti de la PSM, un tanar de vreo 30 si ceva de ani, foarte bine vazut acolo, seful Oficiului de munca si asa mai departe, a primit si un premiu, o diploma. Nu vor sa-l puna pe lista de candidati la primarie, pentru ca exista interesul unor jocuri de culise intre prefect, cutare, sa puna pe altul. Acest tip de politica pentru sine accentueaza situatia de la Hunedoara.

Dl. Adrian Nastase:

Bun, dar poate ar trebui, Octav, sa mergi si tu acolo. Saptamana asta sa mearga ei, iar saptamana viitoare sa mergi si tu. Trebuie, gradual, sa vedem, facem cateva fotografii ale situatiei de acolo si intervenim poate ceva mai dur. Acolo, parerea mea este ca o sa actionam intr-un mediu mult mai dificil decat cel din 2000. Adica, am beneficiat acolo de o situatie cu totul speciala, acum vom avea una dintre cele mai dificile situatii. Daca nu venim cu niste actiuni masuri, inclusiv la nivel economic si social foarte inteligente pe urmatoarele luni, nu cred ca putem sa reusim.

Dl. Miron Mitrea (ministrul lucrarilor publice, transporturilor si familiei):

… daca am inteles … Daca e prefectul, ca e guvernatorul, nu stiu, dar ei nu vor, vor sa-i lasam in pace, asta vor. Si daca ii lasam in pace, vor veni cu 28%, 24%.

 

Dl. Adrian Nastase:

Am discutat cu ei, dar ei au spus ca Savu este cel care face acolo … probabil, nu stiu, eu spun ce au spus aici cand au fost. A fost Ucu si mai multi colegi.

Dl. Ioan Dan Popescu ( ministrul Industriei si Resurselor):

Si eu si Ucu stim, cred, destul de bine situatia de acolo. Sunt doua tabere fundamentale, iar Misu (Mihail Rudeanu, presedinte PSD Hunedoara – n.n.) baleiaza intre ele. Este tabara economica condusa de Serafinceanu (prefect de Hunedoara-n.n.), care are interesele lui si este normal sa fie asa si o alta tabara, cvasieconomica, condusa de Savu (presedinte LSMVJ). Problema noastra este urmatoarea: Noi, de trei ani de zile, nu am avut miscari sociale in Valea Jiului, care … nici un guvern pana acuma nu a avut aceasta situatie. Doi. De la 1 februarie dam afara 1500 de mineri din Compania Nationala a Huilei. Nu este extrem de simplu sa dam acum afara 1500 de oameni inainte de alegeri si parerea mea este ca a tensiona mai mult decat trebuie … Stiu si eu stie si Ucu ce afaceri are fiecare. I-am lasat sa traiasca. Acum se incearca sa se traga mai mult decat este posibil pe fiecare tabara in parte. Asta este realitatea.

Eu va propun sa mearga echipa asta, ma duc eu cu Octav, daca sunteti de acord, ca sa abordam si latura economica si sa vedem si alte puncte de vedere. Dar eu cred ca ar fi o greseala – si aici sunt total de acord cu Miron si cu Viorel – ce …

Caseta 2 A

Dl. Ioan Rus (ministru de Interne):

Sunt de acord cu ce spune Dan, deci nu avem de ce sa facem acolo tensiuni acolo, pentru ca ei au gestionat problemele acolo, nu altcineva, si cu Siderurgica-Hunedoara. Numai incurcaturi au fost, noi mai mult incurcaturi am facut decat ajutor catre ei. Toate primariile sunt fara nici un ban, ca nu a reusit niciodata CNH sa-si plateasca cum trebuie datoriile si pe fondul acesta de saracie, totusi, gestiunea lucrurilor nu a facut-o altcineva, decat ei. Ei nu pot fi chiar atat de simplu facuti vinovati de ceva, pentru ca nu sunt. In rest, smecherii si cutare, cum imparte Savu banii, stim. Stim in detaliu, dar nu cred ca e o problema acolo cu organizatia noastra.

Dl. Adrian Nastase:

Avem doua obiective acolo, sa tinem lucrurile sub control pana la alegeri si doi, sa castigam alegerile. Nu stiu daca cele doua obiective nu intra intr-un anumit tip de contradictie.

Dl. Ioan Rus:

Sa-si mentina acest control ei, dar nu stiu daca …

Dl. Adrian Nastase:

Asta este ce am vrut eu sa spun.

Dl. Ioan Rus:

Acolo …

Dl. Adrian Nastase:

Ce anume? Cine? Pe locul trei. Daca nu facem si niste miscari acolo si nu taiem o bucata din ficatul lui Savu si-i facem grefa lui  Serafinceanu si invers, le schimbam cate o bucata de ficat, mi-e teama si pe urma mai aducem si pe baiatul ala de la PSM, mai aducem si pe altul, daca nu facem putina schimbare acolo … sigur, respectand unele lucruri.

Dl. Octav Cozmanca:

Vrem sa-l luam pe primarul PD de la Orastie si ei nu vor, ca niste idioti, si e un om exceptional, este un primar, e cel mai bun primar pe care-l au.

Dl. Adrian Nastase:

Sigur ca e important sa tina lucrurile sub control, dar am impresia ca vom plati un pret foarte mare daca nu-i convingem sa se mai schimbe o parte dintre ei, sa se schimbe si ei ca actiune si ca interese. Dan.

Dl. Dan Ioan Popescu:

Am nevoie de 138 de miliarde in bilantul de la CNH , ca sa pot sa satisfac primaria. Dupa parerea mea, daca noi putem in primele sase luni sa facem plati mai puternice catre primarii si catre  Serafinceanu, lucrurile se potolesc. Asta e parerea mea. Ca sa-i impac pe toti.

Dl. Octav Cozmanca:

Si rezolvam o mare problema acolo, si in Valea Jiului si … Asta e, de aici pleaca tot. Asta plange ca nu s-a dat una, ca nu s-a dat alta, fel de fel.

Dl. Adrian Nastase:

Daca nu mai aducem niste oameni acolo in sistemul de conducere si daca nu mergem cu niste candidati seriosi si doar cu cei care sa rezolve in continuare smecheriile economice pe cele doua grupuri, pierdem noi ca partid. Castiga, eventual, ei. Poate sa-i lasam cu interesele lor pe zonele astea, dar sa preluam controlul pe decizia politica majora. De asta, va rog sa facem in felul urmator: Maine sa mearga Mihai si cu Victor, sa faca o prima evaluare, iar saptamana cealalta Octav, impreuna cu Dan si sa luam o decizie in urma celor doua serii de analize. Da?

………………………………..

Deci, se realizau o seama de obiective in Valea Jiului si judet, dar cele doua grupuri de influenta aveau asigurata de la centru partea lor consistenta din banii publici, pentru ca era de unde.

Ca urmare, dosarul „Trofeul calitatii” pare cu adevarat o facatura politica sau o lipsa de profesionalism crasa avand in vedere faptele/hotararile de importanta majora doar pentru judetul Hunedoara a guvernarii Nastase, ca sa nu mai vorbim de cele de la nivel national.

Ileana Firtulescu