Peste 32 de milioane de euro au plãtit cei de la Complexul Energetic Hunedoara doar pentru huila importatã în decursul anului 2012. În timp ce mineritul din Valea Jiului se zbate între viatã si moarte cei de la Mintia au achizitionat în anul 2012 sute de mii de tone de huilã la sute de milioane de lei.
Pentru patru contracte încheiate între Termocentrala Mintia si societãti ale huilei din afara României, cei de la Mintia au plãtit aproape 32.482.897,21 de euro.
Pe considerente de sigurantã si de cost, Termocentrala Mintia a achiztionat din import aproape 300 de mii de tone de cãrbune din import la o valoare de peste 115 milioane de lei. În urmã cu o sãptãmânã reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara, mai exact, termocentrala Mintia a refuzat cãrbunele trimis de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului pe motiv cã stocul este supraplin. Redactorii cotidianului Cronica Vãii Jiului au solicitat celor de la Mintia sã ofere informatii cu privire la cantitãtile de huilã
achizitionate în cursul anului 2012 din import.
”Vã informãm cã prin decizia nr. 42/12.02.2013, a directorului general a Complexului Energetic Hunedoara, a fost numitã comisia de analizã comparativã a costului cãrbunelui aprovizionat de pe piata externã, în anul 2012 cu costul cãrbunelui ce ar fi putut fi aprovizionat de la CNH Petrosani pentru obtinerea aceluiasi rezultat energetic”, se aratã în rãspunul oferit celor de la Complexul Energetic Hunedoara, Cronicii Vãii Jiului.
Potrivit rãspunsului celor de la Complexul Energetic Hunedoara, în decursul anului trecut au fost achizitionate aproape 300 de mii de tone de huilã din import. Cel mai mare contract, de 220.000 de tone de huilã a fost achizitionat de la Vitol SA Gevena în 09.08.2012. Complexul Energetic Hunedoara a mai achizitionat huilã din din Ungaria. Mai exact, în baza contractului 3556/15.05.2012 cei de la CEH au încheiat un contract cu Train Hungari KFT pentru 28.425 de tone de huilã. La trei luni diferentã s-a semnat un nou contract între CEH si firma ungarã Energo-RU KFT. Contractul semnat cu ungurii a avut loc la data de 8 august si a prevãzut furnizarea cãtre Complexul Energetic Hunedoara a 27.429,4 de tone de huilã. Încã un contract de furnizare a huilei a fost semnat în luna noiembrie a anului trecut, mai exact la data de 29 noiembrie cu o societate tot din Ungaria. În cadrul acestui contract, Psycholucia KFT a livrat 25.000 de tone de huilã celor de la Complexul Energetic Hunedoara.
În total, în urma celor patru contracte, cei la Mintia au importat 300.854,4 de tone de huilã. Dupã cum precizeazã reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara, trei dintre contracte au fost intracomunitare.
”Pe parcursul anului 2012 au fost încheiate 3 contracte de achizitii intracomunitare de cãrbune si unul de import”, se mai aratã în rãspunul oferit Cronicii Vãii Jiului.
Potrivit legislatiei în domeniu contractele intracomunitare se referã la achizitii între tãrile Uniunii Europene, iar contractul încheiat între Complexul Energetic Hunedoara si firma din Geneva este în afara acestui perimetru.
”Livrarea intracomunitarã de bunuri din România cãtre un alt stat membru UE este reglementatã de Codul fiscal la art. 128 alin. (9) ca fiind „o livrare de bunuri, în întelesul alin. (1) care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru în alt stat membru de cãtre furnizor sau de persoana cãtre care se efectueazã livrarea ori altã persoanã în contul acestora. În conformitate cu art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal aceste operatiuni sunt incluse în categoria celor scutite cu drept de deducere dacã sunt prezentate documente justificative si sunt îndeplinite cumulativ mai multe conditii”, se aratã în documentele legislative privind contractele intracomunitare.
Reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara au tinut sã precizeze cã în urma
contractelor încheiate cu societãtile din afara tãrii au fost avantajati din punct de vedere financiar. Asta în conditiile în care pentru o gigacalorie de cãrbune achizitionatã de la Societatea Nationalã a Huilei, Complexul plãteste 69 de lei, în timp ce gigacaloria cumpãrat din afara tãrii ajunge la un pret mediu de 63 de lei.
”Valoarea totalã a acestor achizitii a fost de 115.518.613 lei, rezultând un pret mediu de 63,12 lei/Gcal (val. Medie/Gcal din Valea Jiului=69 lei). Achizitiile au fost realizate, din
dispozitia directorului general, pentru trecerea în sigurantã a vârfului de iarnã 2012-2013”, se mai aratã în rãspunul celor de la Complexul Energetic Hunedoara.
În timp ce reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara au subliniat avantajele
financiare ce au decurs din contractele încheiate cu partenerii din afara tãrii, mineritul din Valea Jiului este îngropat de cei care le sunt parteneri. Adicã chiar de Complexul Energetic Hunedoara care ar trebui sã absoarbã huila din Valea Jiului, entitatea energeticã fiind singurul beneficiar al cãrbunelui extras din minele din Valea Jiului.
Monika BACIU