Distractie si oameni din zãpadã, la Straja

A fost mare distractie pe toate pârtiile din Straja, iar peste 140 de copii veniti doar în taberele organizate în aceastã vacantã au asteptat cu nerãbdare sã vadã cine a construit cel mai frumos om de zãpadã.
A fost weekend-ul destinat Festivalului Oamenilor de Zãpadã, o întrecere de creatie, cu multã distractie. Si pânã la festivitatea de premiere, celor mici li s-a promis o ciocolatã bunã, cei din tabere organizând propriul lor concurs intern.
„Pãi dacã voi câstiga ciocolata promisã o împart cu cei care am construit omul de zãpadã. I-am dat lui casca mea de protectie, cã am zis sã i-o donez sã fie frumos si atragã premiul. E si el, omul din zãpadã, un bun prieten de-al nostru si am zis sã-l recrutãm si pe el în echipa noastrã. Sper sã primesc o ciocolatã foarte gustoasã pentru el”, a spus un copil venit din Vâlcea în tabãrã la Straja.

„Acesta  este propria noastrã creatie. Se numeste schiorul pe schiuri si, dupã cum se vede are câte un obiect de la fiecare participant la creatie. Avem si cutia cu donatii. O mãnusã de la unu, una de la altul, casca deasemenea si betele ciordite si un morcov l-am pus în cutia de donatii, ca tips”, au spus o altã trupã, care crease tot un schior din zãpadã, aceasta fiind o tematicã des întâlnitã printre cei pasionati de sportul pe zãpadã.
Cu mic cu mare, toti au venit la Strajã si, asa cum spun cei care îi aduc din toate orasele tãrii, dacã cei mici sunt fericiti, asta e tot ce conteazã.
„E a treia oarã când vin si sunt bunicã a patru copii din aceastã trupã si mi-am adus si finutii. Sunt tare fericitã, pentru cã lor  le e bine si atunci si nouã ne e bine”, ne-a mãrturisit o bunicã venitã din Bucuresti.
La un semnal, toti s-au adunat într-un cerc mare si fiecare a venit cum a stiut, pentru cã nu sunt reguli când e vorba despre distractie. Unii s-au rostogolit, altii au schiat, altii au sãrit si au aruncat cu zãpadã, pentru cã la Strajã toti stiu sã fie veseli.
Organizatorul taberei recunoaste si el cã distractia e la ea acasã, copiii au învãtat în vacantã sã schieze, sau sã se dea cu placã si chiar sunt primii care au dat startul Festivalului Oamenilor de Zãpadã. „Pe lângã schi, noi le facem si jocuri, iar acum construiesc si oameni de zãpadã. Este si un concurs intern al taberei si cel mai frumos om de zãpadã câstigã o cutie de ciocolatã. Participãm si la concursul de sâmbãtã, unde sigur ocupãm locuri pe podium. Copiii sunt fericiti, au lãsat telefoanele, tabletele,  au învãtat sã comunice si progreseazã si la schi si la snowboard. Am fãcut acum si noi un om de zãpadã muscã. pentru cã are aripioare”, a spus Marius Fodora, organizatorul taberei.

Primãria s-a implicat în aceste proiecte si faptul cã pârtiile sunt în bunã stare, aduce aici turistii. „Este frumos pentru copiii nostri care au venit sã facã oameni de zãpadã. Mã bucur cã sunt atât de multi, dar mã bucur cã si noi am  alocat bani pentru douã dintre concursurile pe care le facem. Avem o calitate foarte bunã a pârtiilor la Straja si pot sã spun cã vin aici aproximativ 5.000 de turisti si sute de oameni trãiesc din ce produc în cele 250 de cabane. Cred cã Straja este un adevãrat motor pentru noi”, a spus si Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni. În Straja se schiazã pe toate pârtiile si a nins, asa cã este suficientã zãpadã pentru a crea oamenii din zãpadã.  Concursul a fost  jurizat sâmbãtã si cei mai buni au plecat acasã, din vacantã, cu bani, diplome, medalii si cupe. Printre creatiile din zãpadã am regãsit-o, cum era si normal, pe actuala doamnã prim-ministru, ori pe Domnul T, de la Teleorman si inventivitatea concurentilor a fost foarte mare, asa încât jurizarea a fost una dificilã.
Diana Mitrache