Ortacii care vor iesi cu „Ordonanta” vor primi aceeasi sumã compensatorie si nu în functie de vechimea în muncã. Fiecare disponibilizat va primi circa 32 de mii de lei.

Noul contract de muncã al ortacilor de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului prevede în urma negocierii cu administratia plãti compensatorii de 32.500 de lei pentru fiecare angajat concediat. Contractul de muncã a intrat în vigoare de la 1 august 2013 si va avea o valabilitate pânã la finele lui 2014.

Noutatea adusã de noul act constã în faptul cã minerii care vor iesi din sistem nu vor mai primi plãti compensatorii în functie de vechime cum se întâmpla în trecut. Totodatã au fost negociate si drepturile pensionarilor minieri, mai exact mentinerea si acordarea gratuitãtilor la electricitate si încãlzire. Sumele necesare pentru aceste retributii sunt cuprinse în bugetul SNÎM-VJ. În aceastã toamnã ar urma sã pãrãseascã industria minierã circa 500 de angajati de la Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului din totalul de 2400 de angajati. Din SNÎM-VJ fac parte trei exploatãri miniere, Petrila, Paroseni si Uricani, mine care se aflã pe program de închidere si îsi vor înceta

activitatea de productie pânã în anul 2018.

Maximilian Gânju