Mâncãm tot mai prost si de multe ori nici mãcar nu stim ce contine hrana pe care o cumpãrãm din supermarket-uri sau de pe piatã.

Autoritãtile tac sau în cel mai bun  caz se bâlbâie si noi aflãm de a strãni despre neregulile de la producãtorii  autohtoni. Nemtii, au oprit recent un transport de piept de curcan din România, cu urme de antibiotice. Dacã aceastã carne a ajuns si pe mesele noastre, este greu de spus, pentru cã nimeni nu vorbeste! Zilele trecute, nemtii au lansat o alertã rapidã prin care avertizau cã au oprit un  transport de piept de curcan, care avea un continut mare de resturi de antibiotice.

A fost descoperitã si ferma, dar oare noi nu am mâncat aceastã carne. Surse bine informate spun cã, de fapt, alerta este si în România, inclusiv în judetul Hunedoara. De la noi din judet s-au recoltat probe în urmã cu o sãptãmânã, iar carnea de curcan a fost trimisã la analize la Bucuresti si se asteaptã rezultatele. Avem sau nu motive de îngrijorare? Greu de spus, în conditiile în care Ioan Dumbravã, seful DSVSA Hunedoara tace. Pe motiv cã este vizitat de nu-stiu – ce comisie de la Autoritatea Nationalã acesta a închis pur si simplu telefonul fãrã sã rãspundã la întrebare si fãrã sã desemneze vreo altã persoanã care s-i linistesascã eventual pe hunedoreni, ori sã ofere date concrete despre aceastã posibilã alertã. În carnea de curcan care a ajuns la nemti s-au gãsit urme de antibiotic, mai exact Enrofloxacin, ceea ce – spun specialistii  – înseamnã cã în acea fermã pãsãrile au fost bolnave si au avut nevoie de acest tratament. ANSVSA a anuntat cã întreaga cantitate de carne suspectatã este retrasã de la vânzare, iar rezultatele ar putea veni în 4-7 zile.

Alertã la macrou. Seful DSV încã tace

Si la macrou este alertã, iar aici de vinã este un parazit aflat în intestinele pestelui, Anisakis. Alerta a fost datã încã de joi si vizeazã mai multe judete, printre care si Hunedoara. Existã temerea cã, de la distribuitorul unde s-au constatat problemele, pe piata  Vãii Jiului ar fi ajuns aproape o tonã de macrou infestat cu Anisakis, dar oficial nimeni nu a oferit informatii. Acelasi Ioan Dumbravã – persoana autorizatã sã facã declaratii de presã! – a tãcut si în cazul macroului posibil infestat, asta desi distribuitorul a notificat unitãtile alimentare ca pestele sã fie retras de la comercializare. Anisakis este un parazit cu formã de vierme rotund care provine din apele marine si trece prin mai multe gazde, inclusiv la om, care pot prezenta probleme alee aparatului digestiv în cazul în care consumã acest peste.

Carmen Cosman