Directia de Sãnãtate Publica a judetului Hunedoara comunica tuturor cabinetelor de medicinã de familie din judet ca Ministerul Sãnãtãtii face un apel cãtre medicii de familie sã continue vaccinarea antigripalã, mai ales pentru categoriile la risc, având în vedere evolutia sezonului epidemic de gripã care în acest an a debutat mai târziu fatã de sezonul din anul anterior.
“Existã argumente pentru continuarea vaccinãrii antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evolutia circulatiei virusurilor gripale si posibilitatea ca actualul sezon de gripã sã se prelungeascã pânã la primãvarã”, a declarat presedintele Asociatiei Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Vaccinarea se poate realiza pe toatã durata sezonului gripal iar imunitatea dureazã cel mult 1 an.
Potrivit directorului executiv DSP Hunedoara, Monica Cinda, în judetul Hunedoara în sãptãmâna 08 – 14 ianuarie au fost înregistrate un numãr de 855 de infectii respiratorii acute din care 385 pneumonii. Pânã în data de 14.01.2018 au fost vaccinate 15.084 persoane cu vaccin antigripal sezonier.
În sezonul rece circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei câteva recomandãri privind prevenirea îmbolnãvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii cât si pentru gripã sunt necesare de reamintit populatiei:
Cum ne ferim de îmbolnãvire?
Vaccinarea antigripalã cu vaccin gripal sezonier. Vaccinarea continua sã fie singura metodã de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineazã oferã o protectie de bunã calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sãnãtãtii)
Ne spãlãm des cu apã si sãpun ori de câte ori este nevoie.
Mai des ca oricând, în aceastã perioadã, trebuie sã ne spãlãm fata si nasul pentru scãderea încãrcãturii microbiene .
Atunci când strãnutãm, folosim batistã de unicã folosintã, iar, dacã nu avem, este de preferat sã strãnutãm pe mânecã sau pe umãr, pentru a evita rãspândirea particulelor posibil infectante .Evitãm aglomeratiile, atunci când nu este neapãrat necesarã prezenta noastrã în aceste locuri .
Respectarea unui regim de viatã sãnãtos – alimentatie bogatã în proteine, legume si fructe, odihnã si miscare ( mers pe jos, cu bicicletã,sporturi diverse) este esential pentru mentinerea unui corp sãnãtos.
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afectiuni cronice cardiace si respiratorii, este bine sã evite deplasãrile si frecventarea locurilor aglomerate care creeazã premisele îmbolnãvirii sau a aparitiei complicatiilor afectiunilor existente.
Ce facem când ne îmbolnãvim?
La primele simptome de boalã – care constau în rinoree, jenã în gât, febrã pânã la 38 grade, stare generalã proastã – trebuie sã luãm legãtura cu medicul de familie.
În momentul în care o persoanã se îmbolnãveste, primul lucru pe care trebuie sã îl facã este acela de a se autoizola. Urmãtorul pas este de a contacta medicul de familie.
Este total gresitã automedicatia si, în special, tratarea, acasã, cu antibiotice, fãrã prescriere de la medic.
Rãcelile si gripele nu se trateazã cu antibiotice! Numãrul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sã ajungã si la zece într-un an pentru o persoanã.
Medicii specialisti spun cã o persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale.