Fitinguri, șuruburi, manometre, cuplaje și alte piese folosite în sistemul de alimentare cu apă au dat viață unor roboței. Cei care au făcut acest lucru sunt elevi care vin la Clubul copiilor din Petrila și, până cum, au participat la toate cele 3 ediții ale Poveștii Apei, în organizarea stației de tratare a apei de pe Jieț.
„Am aici un bazin prin care curge apa. Nu am mai făcut așa ceva, e ca un puzzle”, a spus, la prima vedere a pieselor, unul dintre elevii care au creat, la final, piese.
„Nu e greu. Nu am mai făcut așa ceva până acum și nici eu nu știu cu trebuie să iasă, dar acum încerc să îmi dau seama ce este”, a spus un altul.
A fost de fapt ideea celor de la Apa Serv, care încearcă să conștientizeze tânăra generație cu privire la importanța apei. De această dată, după ce au pictat în primul an pe pânză și în al doilea an pe sticle, au creat figurine drăguțe. „Suntem la a treia ediție a Poveștii apei. Ca motto e: De la tehnică, la artă. Ce ne dorim acum? Dacă la prima ediție copiii ne-au învățat tehnici de pictură pe pânză și la a doua pe sticle, a fost cumva rândul nostru să le arătăm și să îi învățăm ca, împreună să creăm roboței, din piesele principale pe care le folosește orice coleg al nostru instalator, fitinguri, manometre, apometre, coturi, mufe, ori lucruri de care nu au auzit, sau poate doar le-au zărit la instalațiile din casele lor. Le-am explicat la ce folosim noi piesele și apoi i-am provocat să facă un mic obiect de artă. Sunt părți ale activității noastre, pentru că tot circuitul apei de la uzina de apă, unde ne aflăm acum, până la beneficiar se regăsește în aceste piese”, a spus Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Și, până la urmă, au ieșit roboțeii și chiar au primit și câte un nume.
„Îl cheamă Robo. Am făcut un roboțel, un fel de puzzle din mai multe țevi. Am încercat să iasă ca în imaginea pe care am primit-o. Nu a fost greu. Mai greu a fost să îl înșurubez, că trebuie mai multă forță, dar m-am descurcat. Indică ora”, a spus una dintre fetele care a terminat prima asamblarea roboțelului.
„Și mie mi-a ieșit un roboțel din țevi. Are și tridentul lui, cu apometru. Îl cheamă Mirciulică”, a recunoscut o altă fată.
„Am participat la toate cele trei ediții. La primele două ediții am vopsit o sticlă și am desenat pe pânză. Nu au fost foarte bune lucrările inițiale, dar sunt mândru de ele. Roboțelul, însă, este mai bun”, a precizat unul dintre copii, care venea acum la cea de a treia ediție a Poveștii apei.
„Roboțelul meu este un muncitor de la Apa Serv. Nu l-am făcut greu. Nu știu nici din ce piese l-am făcut exact, dar are cască pe care scrie Apa Serv. Și nu prea i-am strâns bine picioarele”, a recunoscut o altă fetiță.
Responsabilul cu aceste obiecte a fost Radu Chința, directorul Clubului Copiilor din Petrila, cel care le insuflă copiilor plăcere de a deveni mici artiști.
„Este produsul unei frumoase colaborări între școală și o intreprindere. Apa Serv este una dintre cele mai importante din Valea Jiului și, din partea dumnealor am avut mereu o mare deschidere. O dată am pictat pe sticlă, apoi pe pânză și acum facem instalații din țevi. Este foarte interesant pentru copii și eu cred că astfel de colaborări sunt în folosul copiilor. De aceea, mereu o să încerc să implic cât mai mulți copii, în ciuda măsurilor de distanțare ce impun un număr restrâns de copii”, a spus și Radu Chința, director la Clubul Copiilor Petrila.
Ediția a treia a creat omuleți interesanți din piesele ce le folosim la instalațiile de apă din orice casă. Copiii au fost extrem de încântați și chiar au primit și cadouri, la finalul activității.
Diana Mitrache