Minerii vor fi recalificati. Asociatia Românã pentru Energie Eolianã (RWEA) propune un proiect de reconversie profesionalã a 5.000 de mineri din complexurile energetice în tehnicieni de turbine eoliene.
Pentru implementarea proiectului, care se va întinde pe o perioadã de 10 ani, se intentioneazã accesarea de fonduri europene, astfel încât cursurile sã fie gratuite.
„Asociatia Românã pentru Energie Eolianã propune un proiect ambitios de reconversie profesionalã pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cãrbune. Consolidând experienta acumulatã în centrul de instruire Monsson – RESS (Renewable Energy School of Skills) din Constanta, RWEA (împreunã cu companiile din cadrul sãu, cum ar fi Monsson, CEZ, Enel, EDP etc.), are în plan folosirea fondurilor disponibile în viitorul Fond de Modernizare (n.r. – “10d”) pentru dezvoltarea unui astfel de centru în zona Vãii Jiului. Pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este tintitã reconversia a aproximativ 500 de tehnicieni pe an, pentru un total de minimum 5.000. Costul cursurilor de reconversie este luat în considerare în finantarea cerutã pentru realizarea proiectului”, transmite RWEA. Potrivit celor de la RWEA, minerii pot efectua astfel de lucrãri având abilitãti tehnice si profesionale.
„Expertii din cadrul RWEA considerã cã abilitãtile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile cãtre sectorul energiei eoliene, iar certificãrile obtinute în urma cursurilor de reconversie le vor permite acestora sã lucreze nu doar în România, dar si în instalarea, operarea si mentenanta proiectelor eoliene din toatã lumea, cu beneficii salariale atractive. În dezvoltarea acestui proiect, RWEA a gãsit în Ministerul Energiei un partener deschis, iar acest lucru este încurajator pentru realizarea cât mai rapidã a centrului de reconversie profesionalã si înlãturarea provocãrilor din calea tranzitiei energetice si a modernizãrii sectorului energetic din România”, mai aratã reprezentantii RWEA. Centrele vor fi înfiintate în Valea Jiului.
“Necesarul de tehnicieni pentru industria eolianã creste cu 50% în fiecare an. Am decis sã înfiintãm aceste centre din Valea Jiului pentru a pregãti aceastã fortã de muncã. Minerii si cei din termocentrale au contribuit mult la sistemul nostru energetic, dar, chiar dacã vom avea nevoie de cãrbune si în continuare, nu o sã mai fie nevoie de atât de multi angajati. Riscãm ca acele zone sã se depopuleze si, dacã noi nu putem controla acest lucru, putem ajuta acele zone prin mutarea industriei noastre acolo, în acele hub-uri energetice, care pot sã pregãteascã forta de muncã pentru urmãtoarele decenii”, a declarat, potrivit e-nergia.ro, Sebastian Enache, director de dezvoltare la Monsson, si cel care s-a ocupat de centrul RESS din Constanta. Centrul RESS din Constanta, care va fi „clonat” în zonele miniere, a pregãtit pânã acum circa 4.500 de oameni, la standarde internationale (este membru GWO-Global Wind Organisation), cifrã care îi include si pe cei pe care standardele îi obligã sã revinã la training în fiecare an pentru unele specializãri. Tehnicienii pregãtiti la Constanta nu muncesc doar în România.
Cosmin BACIU