Din mineri, specialisti în eoliene

Minerii vor fi recalificati. Asociatia Românã pentru Energie Eolianã (RWEA) propune un proiect de reconversie profesionalã a 5.000 de mineri din complexurile energetice în tehnicieni de turbine eoliene.
Pentru implementarea proiectului, care se va întinde pe o perioadã de 10 ani, se intentioneazã accesarea de fonduri europene, astfel încât cursurile sã fie gratuite.
„Asociatia Românã pentru Energie Eolianã propune un proiect ambitios de reconversie profesionalã pentru persoanele din zonele dependente de sectorul producerii energiei din cãrbune. Consolidând experienta acumulatã în centrul de instruire Monsson – RESS (Renewable Energy School of Skills) din Constanta, RWEA (împreunã cu companiile din cadrul sãu, cum ar fi Monsson, CEZ, Enel, EDP etc.), are în plan folosirea fondurilor disponibile în viitorul Fond de Modernizare (n.r. – “10d”) pentru dezvoltarea unui astfel de centru în zona Vãii Jiului. Pe parcursul duratei de implementare a proiectului, de 10 ani, este tintitã reconversia a aproximativ 500 de tehnicieni pe an, pentru un total de minimum 5.000. Costul cursurilor de reconversie este luat în considerare în finantarea cerutã pentru realizarea proiectului”, transmite RWEA. Potrivit celor de la RWEA, minerii pot efectua astfel de lucrãri având abilitãti tehnice si profesionale.
„Expertii din cadrul RWEA considerã cã abilitãtile tehnice si profesionale ale tehnicienilor din sectorul minier sunt usor transferabile cãtre sectorul energiei eoliene, iar certificãrile obtinute în urma  cursurilor de reconversie le vor permite acestora sã lucreze nu doar în România, dar si în  instalarea, operarea si mentenanta proiectelor eoliene din toatã lumea, cu beneficii salariale atractive. În dezvoltarea acestui proiect, RWEA a gãsit în Ministerul Energiei un partener deschis, iar acest lucru este încurajator pentru realizarea cât mai rapidã a centrului de reconversie profesionalã si  înlãturarea provocãrilor din calea tranzitiei energetice si a modernizãrii sectorului energetic din România”, mai aratã reprezentantii RWEA. Centrele vor fi înfiintate în Valea Jiului.
“Necesarul de tehnicieni pentru industria eolianã creste cu 50% în fiecare an. Am decis sã înfiintãm aceste centre din Valea Jiului pentru a pregãti aceastã fortã de muncã. Minerii si cei din termocentrale au contribuit mult la sistemul nostru energetic, dar, chiar dacã vom avea nevoie de cãrbune si în continuare, nu o sã mai fie nevoie de atât de multi angajati. Riscãm ca acele zone sã se depopuleze si, dacã noi nu putem controla acest lucru, putem ajuta acele zone prin mutarea industriei noastre  acolo, în acele hub-uri energetice, care pot sã pregãteascã forta de muncã pentru  urmãtoarele decenii”, a declarat, potrivit  e-nergia.ro, Sebastian Enache, director  de dezvoltare la Monsson, si cel care s-a ocupat de centrul RESS din Constanta. Centrul RESS din Constanta, care va fi „clonat” în zonele miniere, a pregãtit pânã acum circa 4.500 de oameni, la standarde internationale (este membru GWO-Global Wind Organisation), cifrã care îi include si pe cei pe care standardele îi obligã sã revinã la  training în fiecare an pentru unele specializãri. Tehnicienii pregãtiti la Constanta nu muncesc doar în România.
Cosmin BACIU

5 comentarii la „Din mineri, specialisti în eoliene

 • 21 mai 2019 la 19:51
  Permalink

  Sa se faca investitii la Mina Livezeni si Mina Vulcan !

 • 22 mai 2019 la 00:36
  Permalink

  Mno….pana aici e bine ! .Dar dupa ce vor fi pregatiti specialistii in eoliene …nu inteleg unde ar putea fi amplasate eolienele in sine astfel incat sa nu se depopuleze zona . Ca pe- aici vantul bate mai rar…si-atunci mai tare e prin buzunare. 🙂 )))

 • 22 mai 2019 la 09:29
  Permalink

  astia vb de eoliene si nebunu ii da cu investitia in mine

 • 22 mai 2019 la 19:08
  Permalink

  e clar mineritul va disparea cat de curand

 • 23 mai 2019 la 12:02
  Permalink

  Titlul „Din mineri, specialisti în eoliene ” putea fi mai bun.

  Minerii, in aer.
  Minerii, aerieni.
  Minerii, manutele sus!

  Eolieni: Sa se faca investitii in Eoliana Uricani si in Eoliana Petrila.

Comentariile sunt închise.