Î n perioada 15 martie – 15 aprilie 2024, Parcul Național Retezat vă invită să vă aventurați în lumea fascinantă a pădurilor montane de Larix decidua și Pinus cembra, în cadrul evenimentului special „Luna Pădurii”.

Această inițiativă își propune să ofere oportunitatea de a descoperi și de a înțelege ecosistemele deosebite și fragile ale pădurilor montane, în special habitatul de interes comunitar 9420, prezent în mod distinctiv în Munții Retezat.
Habitatul 9420, caracterizat prin prezența rară a laricelui și zâmbrului în Carpații Românești, oferă oportunități unice pentru studierea ecologiei acestor specii și a interacțiunilor lor într-un mediu montan specific. Prin intermediul acestui eveniment, vizitatorii vor avea posibilitatea să învețe mai multe despre importanța conservării acestor ecosisteme fragile și despre măsurile necesare pentru protejarea lor.
“Acest habitat este foarte deosebit în Carpați față de alți munți ai Europei. În Munții Alpi, laricele și zâmbrul apar adeseori în proporție egală, în amestecuri uniforme cu molidul, în etajul pădurilor boreale (de tip taiga), fiind specii la fel de comune. În Carpații Românești, laricele și zâmbrul au un statut relictar, sunt foarte rare și niciodată nu apar împreună. La fel, zâmbrul nu apare diseminat larg, cu arbori de talie mare în tot etajul molidului, ci este prezent doar în pâlcuri izolate, pure, cu arbori de dimensiuni reduse, la contactul dintre molidișuri și etajul subalpin, la circa 1800-1900 m altitudine. Cauza acestui comportament atât de diferit al zâmbrului în Carpați față de Alpi nu este cunoscută, dar ecologia acestei specii și a habitatului 9420 pot fi studiate cel mai bine în Munții Retezat, unde se află cele mai importante populații de la noi din țară.
Zâmbrul Pinus cembra este un pin din subgenul Strobus al pinilor cu cinci ace și conuri cu semințe comestibile. Este rudă foarte apropiată, greu de distins, cu zâmbrul siberian Pinus sibirica ce ocupă un areal foarte mare în taigaua siberiană și unde semințele sale sunt foarte apreciate de populație”, arată Administrația Parcului Național Retezat.
Zâmbrul, Pinus cembra, este o specie de pin cu cinci ace și conuri ce conțin semințe comestibile, ce se distinge prin prezența sa rară și izolată în pădurile montane ale Carpaților Românești. Deși habitatul său este fragmentar și nu a fost încă bine studiat în această regiune, grupările de pini alcătuite din această specie oferă peisaje spectaculoase și unice în Munții Retezat.
“Pinus cembra alcătuiește în Munții Retezat grupări izolate, de dimensiuni mici, care nu au o floră caracteristică și cu greu pot fi catalogate la limită drept fragmente izolate ale habitatului 9420. Din cauza acestor caracteristici nu s-au descris asociații vegetale din Carpații Românești edificate de această specie, care la noi are mai mult statutul de relict. Totuși, priveliștea oferită de grupurile alcătuite din acești pini cu totul deosebiți, adesea crescând pe pereți stâncoși greu accesibili, este una foarte spectaculoasă pentru țara noastră și este caracteristică aproape numai Retezatului”, mai arată Administrația PArcului Național Retezat.
Monika BACIU