Deponee ecologice controversate / Dupã Petrila, apare o nouã opozitie la Bârcea

Constructia deponeului ecologic, o nouã opozitie. La nivel judetean s-a stabilit cã deponeul ecologic sã fie construit la Barcea Mare. Acum, o nouã opozitie este depusã de un senator hunedorean. Senatorul democrat Iosif Blaga i-a adresat o interpelare Ministrului Mediului Rovana Plumb, prin care el afirmã cã o constructie a unor astfel de deponee are un „iz murdar”, adicã existã interese directe din partea unor persoane.

“Cunosc o parte din activitatea pe care o desfãsurati, stiu cã sunteti interesatã de întelegerea si rezolvarea problemelor din domeniul dumneavoastrã de responsabilitate. Una dintre aceste problem, este fãrã îndoialã, si realizarea acestor deponeuri ecologice.

Aceste gropi de gunoi, de cele mai multe ori, datoritã unor factor ice tin în multe cazuri de modul în care se actioneazã, creazã neliniste, nemultumire, problem de discomfort si sãnãtate, populatiei afectate de unele mãsuri, de multe ori fortate si cu un anumit interes privat. Este si cazul, doamna ministru, Rovana Plumb, deponeului care se vrea a fi realizat între localitãtile Barcea Mare si Bãcia”, scrie senatorul în prima parte a interpelãrii.

Acum urmeazã interesul locuitorilor. Senatorul aduce în discutie “nelinistile” celor de locuiesc în apropierea viitorului deponeu ecologic. “O parte importantã a comunitãtii locale este nelinistitã, nemultumitã si revoltatã de modul în care decurg lucrurile. (…) O intrbare pe care cetãtenii o pun, si caere cunosc problemele ce le poate ridica o asemenea investitie pe teritoriul lor, este de ce un astfel de deponeu nu se face lângã orasele mari Deva si Hunedoara, orase care produc de fapt sic ea mai mare cantitate de gunoi”, mai specificã senatorul hunedorean.

Constructii controversate

Deponeul ecologic va fi construit în localitatea Barcea Mare dup ace consilierii locali de la Petrila au respins o asemenea investitie ce urma sã fie realizatã pe raza localitãtii. Acum o nouã opozitie este depusã de senatorul migrator.

Reprezentantii Consiliului judetean Hunedoara au rezolvat problema deponeului, însã nu vor putea rezolva problema pretului din Valea Jiului. Astfel, o statie de colectare a deseurilor se va realiza la Barcea Mare.

“Am primit prin fax o solicitare de la MAI prin care solicitã o hotãrâre de Consiliu Judetean pentru obtinerea unitãtii militare de la Barcea sã construim deponeul  ecologic, unicul deponeu  ecologic din judetul Hunedoara. E nevoie de aceastã unitate militarã de la Barcea Mare pentru a reusi sã facem aces tunic deponeu. Dupã cum stiti, consilierii de la Petrila au respins proiectul de hotãrâre prin care  solicitãm un teren pe raza localitãtii unde sã construim deponeul”, afirma Mircea Ioan Molot, presedintele CJH.

Mai mult, Molot este cu gândul si la locuitorii din Valea Jiului.  “Îmi pare foarte rãu pentru locuitorii din Valea Jiului. Ei vor plãti mai mult pentru gunoiul menajer, dar nu am ce face”, a mai spus Molot.

Mai mult, potrivit unor surse din cadrul CJH, locuitorii Vãii Jiului nu vor putea suporta pretul  transportului gunoiului  menajer la Bârcea.

“Gunoiul din Valea Jiului nu se va putea transporta la Bârcea pentru cã proiectul nu permite ca acestea sã fie transportate mai mult de 70 de kilometric”, spun surse din cadrul CJH.

Consilierii locali de la Petrila nu au votat proiectul de hotãrâre pentru construirea deponeului ecologic pe raza localitãtii pe motivul de a nu transforma orasul într-o groapã de gunoi. La mijloc sunt însã, potrivit unor surse, unele interese de grup în spatele cãrora se afla chiar edilul de la Petrila, Ilie Pãducel.

 Raul IRINOVICI

Advertisements

Un comentariu la „Deponee ecologice controversate / Dupã Petrila, apare o nouã opozitie la Bârcea

  • 24 octombrie 2012 la 04:37
    Permalink

    care interese?

Comentariile sunt închise.