În baza noii dispozitii, transmise tuturor inspectorilor din judet, nimeni nu mai are voie sã vorbeascã despre producãtorii ori distribuitorii care „scapã” pe piatã alimente ce ar putea pune sãnãtatea consumatorilor în pericol. Invocând mai multe documente ale ANSVSA, unele emise prin 2009, dar si norme ale Parlamentului European care se referã la Sistemul Rapid de Alertã pentru Alimente, actuala conducere a directiei a jonglat si a reusit sã emitã o decizie prin care poate „cerne” toate informatiile culese de cãtre inspectori în urma alertelor alimentare.

Mai exact, rãmâne la latitudinea sefilor DSV Hunedoara dacã fac publice informatii cum ar fi: numele unei firme vinovatã cã a pus pe piatã alimente periculoase, produsul periculos ori impactul asupra sãnãtãtii celui care a consumat un aliment considerat periculos. „Vã aducem la cunostintã faptul cã informatiile primite prin Sistemul Rapid de Alertã pentru Alimente si Furaje privind numele producãtorului, soturile si cantitãtile de produse sechestrate si consumate, reteaua de distributie a produselor, precum si toate informatiile privind celelalte state si companii implicate din aria economicã europeanã sunt confidentiale”, se aratã în nota  internã cu numãrul 2866, emisã de DSVSA Hunedoara. Potrivit unor surse decizia a fost impusã de la Bucuresti, dar a venit ca o mãnusã pentru sefii institutiei hunedorene, dupã scandalurile privind macroul cu Anisakis importat din Insulele Feroe, carnea de cal vândutã drept vitã ori alte alimente neconforme. În luna martie a.c., hunedorenii au cumpãrat si consumat zeci de kilograme de peste infestat cu un parazit, pânã sã fie emisã alerta alimentarã în urma cãreia produsul sã fie sechestrat si retras de la vânzare.

Maximilian Gânju