De doi ani Valea Jiului asteaptã sã fie puse în aplicare mai multe proiecte salvatoare. Sunt mai multe ministere care se ocupã de acest aspect, însã pânã acum nu s-a concretizat nimic. Existã doar proiecte si discutii.
“Ministerul Fondurilor Europene coordoneazã la nivel national “Initiativa privind regiunile carbonifere în tranzitie” lansatã de Comisia Europeanã în 11 decembrie 2017, conform Memorandumului cu tema “Aprobarea planului de mãsuri pentru implementarea Initiativei privind regiunile carbonifere în tranzitie pentru Valea Jiului”, aprobat de Guvernul României în sedinta din 4 octombrie 2018. Ministerul Energiei în calitate de membru în grupul de lucru, a transmis ministerului coordonator o listã cu propuneri de proiecte, cu rugãmintea de a identifica posibilitãtile de finantare prevãzute de Anexele de finantare europene existente în acest exercitiu financiar. În data de 05.04.2019, Ministerul Fondurilor Europene a organizat prima reuniune a Comitetului Director la nivel de secretar de stat si a grupului de lucru la nivel tehnic. Concomitent, Ministerul Energiei a facilitate înscrierea si prezentarea a douã proiecte din lista transmisã ministerului coordonator, în cadrul reuniunii platformei ce s-a desfãsurat în aceastã perioadã la Bruxelles. Proiectele în cauzã “Planeta Petrila” si “Unitate de hidrogen în Valea Jiului””, aratã Ministerul Energiei.
De altfel, despre cele douã proiecte “Planeta Petrila” si “Unitate de hidrogen în Valea Jiului” a vorbit si consilierul ministerului Energiei, Michael Melczer. Sunt douã proiecte, care pe termen lung, ar putea relansa Valea Jiului.
Cosmin BACIU