9_siteSabia executãrii silite s-a ridicat de deasupra Mãnãstirii Colt, unul dintre cele mai vechi lãcase de cult de acest fel din tarã. Decizia ANAF de a pune sechestru asigurãtor pe bunurile mãnãstirii de secol XIV a stârnit îngrijorare nu numai în rândul credinciosilor.

Episcopia devei si Hunedoarei ne linisteste si anuntã cã s-au achitat toate restantele pe care le avea Mãnãstirea Colt la bugetul de stat si care au dus la instituirea sechestrului asigurãtor. „Aceste creante bugetare (…) reprezintã penalitãti aplicate de Administratia Financiarã la datoriile rezultate în urma neachitãrii impozitului pe salariul angajatilor mãnãstirii, impozit care a fost achitat între timp, rãmânând în platã doar aceste penalitãti. Precizãm faptul cã, în perioada în care nu s-au efectuat aceste viramente cãtre bugetul de stat, aceastã obligatie revenea fiecãrui angajat în parte, sumele respective nefiind retinute la Protopopiat, asa cum se întâmplã acum. Astfel, vorbim despre o culpã personalã si nu despre culpa Mãnãstirii Colt”, se aratã într-un comunicat de presã remis de Episcopia devei si Hunedoarei. Staretul Mãnãstirii Colt a achitat în întregime penalitãtile restante si astfel toate datoriile cãtre Administratia Financiarã au fost stinse.

Reamintim cã cei de la ANAF au anuntat demararea procedurii de executare silitã a mai multor biserici cu datorii din tarã, iar pe lista datornicilor se afla si Mãnãstirea Colt din judetul Hunedoara, care înregistra restante la bugetul de stat de peste 6.500 de lei. Mãnãstirea Colt, din comuna Râu de Mori, este una dintre primele mãnãstiri atestate pe teritoriul României, fiind construitã la începutul sec. XIV, undeva prin anii 1310-1315 de familia Cândestilor. În secolul XV s-a întemeiat aici o sihastrie, sub influenta Mãnãstirii Prislop. Aceasta a functionat pânã în a doua jumãtate a secolului XVII, când calvinii i-au izgonit pe cãlugãri de aici iar mãnãstirea a rãmas în paraginã pânã în anul 1989, când Episcopia Aradului a decis restabilirea vietii monahale aici. În 1995 schitul capãtã viatã prin stabilirea aici a unui grup de cãlugãri.

Carmen Cosman