Mina Uricani se închide si este ultima din orasul Uricani, iar luând exemplul orasului Aninoasa, care a cunoscut un declin fulgerãtor, dupã închiderea minei, l-am întrebat si pe Dãnut Buhãescu ce se face. Nici nu va simti efectul, a spus primarul din Uricani, care afirmã cã deja s-a compensat efectul închiderii, cu douã firme care taie pãdurea si o altã care sorteazã haine!
„Oricum, foarte multi bani, de la mina Uricani, nu mai aveam. Maxim 5 miliarde de lei vechi intrau pe an, care, în parte, vor fi acoperite de afaceri în exploatarea lemnului. Cel putin douã firme sunt acum active, care si-au mãrit numãrul de angajati si deja se si vãd veniturile la bugetul local, din impozitele pe care le plãtesc. Au mai venit din Occident câtiva tineri, la fosta casã de copii din Uricani, cu o gubelã (n.r second hand), unde proceseazã echipamente si haine vechi si acest investitor local a generat acolo 25 de locuri de muncã. Dar se acoperã cu ce plãtea mina Uricani, de la ãstia 3, care au investit. Ei acoperã tot ce plãtea mina Uricani”, sustine Dãnut Buhãescu, primarul orasului Uricani.
Sãrãcie, din lipsa legii! Altã grozãvie
Dãnut Buhãescu spune cã abia asteaptã Legea lobby-ului, cã altfel nu poate sã atragã investitori în zonã, cã se teme de DNÃ, care atât asteaptã, în opinia sa. „Trebuie sã existe o lege a lobby-ului! Vrem o tarã cã afarã si atunci avem nevoie sã fim tratati cã afarã. Dacã iese legea, mã întep sã vãd dacã e adevãratã, si apoi voi studia cu mare atentie ce prevede legea, sã vãd cât ne va permite. Primul lucru iau legãtura cu mediul de afaceri local, voi cãuta sã îl sprijin pe acesta si acolo unde el nu poate, voi face un site de ofertare maximalã, prin care invit la discutii pe toti cei interesati de mediul de afaceri de peste granitele tãrii. Cu oamenii de afaceri trebuie sã fim atât de atenti ce vorbim, pentru cã se fac dosare de trafic de influentã, stiti foarte bine”, a încercat sã explice edilul de la Uricani, teoria pe care si-a mai sustinut-o si cu alte ocazii, ultima la învestirea în functie a primarului de la Lupeni, unde a gãsit de cuviintã sã le-o spunã si parlamentarilor veniti, poate-poate îi convinge. Dãnut Buhãescu crede cã doar asa poate face ceva la Uricani si ar vedea un soi de trafic de influentã gata legalizat, altfel decât poate acum el sã convingã un investitor sã vinã la Uricani sã creeze locuri de muncã.
Fãrã minã, gunoiul e mai scump
Totusi, primarul recunoaste cã moartea minei o sã îl punã sã mãreascã pretul la gunoi, cã bani de la bugetul local nu va mai avea si pentru a sustine diferentele dintre costuri si încasãri. „Doar la gunoi, vom fi nevoiti sã mãrim pretul. Nu facem fatã, operatorul trebuie plãtit. Noi avem acum 3 miliarde de lei, ca sã acoperim diferenta între încasãri si costuri, dar trebuie sã facem o analizã”, a mai spus primarul. Mina Uricani se închide pânã în 2018 si asta genereazã în economia localã o gaurã greu de acoperit.Totul, dupã ce orasul Uricani a pierdut, pe rând, mina Câmpu lui Neag, sau pe cea de la Valea de Brazi, iar locul a rãmas aidoma clãdirilor din teatrele de rãzboi, fãrã sã poatã face ceva cu ele.
Diana Mitrache