Festivalul tradițiilor dacice pe muntele dacilor de la Uroi are loc în perioada 15 -17 iulie, la Măgura Uroiului..Vor ajunge în Hunedoara trupe de gladiatori și oameni pasionați de istorie din mai multe colțuri ale țării, dar și din străinătate. Este ediția a XII-a.

Asociaţia de reconstituire istorică „Terra Dacica Aeterna” va fi gazda a peste 300 de așa-ziși luptători din ţară şi din străinătate. Vor fi aduse în actualitate tradițiile și viața civilă și militară din
perioada daco-romană.
„Pentru cele trei zile de festival, trupele de daci, romani şi sarmaţi de la Cluj-Napoca, Deva, Bucureşti, Alba Iulia, Baia Mare, Piteşti, Zalău, din Italia, Bulgaria, Anglia, şi Polonia vin la Uroi și vor prezenta tactici de luptă şi confruntări ale legiunilor romane, ale războinicilor daci şi ale şcolilor de gladiatori; ritualuri şi dansuri antice, ateliere civile interactive, precum şi alte câteva momente surpriză pentru public şi grupurile participante. Toate acestea pot fi experimentate pe viu pe platoul Măgurii de lângă Simeria, sau imortalizate pentru concursul de fotografie „DacFest 2022” relansat în acest an”, spun organizatorii.
Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 15 iulie, la ora 21:00, și va fi marcată, conform tradiției, prin parada costumelor antice.La finalul săptămânii, în 16 și 17 iulie, acolo vor avea loc demonstrații de artilerie romană, ritualuri civile dacice și romane, vor putea fi
vizitate ateliere de gastronomie interactive, vizionate lupte între gladiatori, momente cruciale din războiele daco-romane.
Festivalul, ajuns la cea de-a
XII-a ediție în acest an, va avea loc cu susținerea Consiliului Județean Hunedoara, fiind organizat de Asociația “Terra Dacica Aeterna”, în parteneriat cu Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara și Orașul Simeria.
Diana Mitrache