Î n urma cutremurelor care au avut loc în ultima perioadă de timp, seisme care au fost resimțite și în Valea Jiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că toate acestea sunt legate de cutremurele care au avut loc în luna februarie în Turcia.

Cutremurul care a avut loc marți, cu o magnitudine de 5,2 s-a produs la adâncimea de 5,6 kilometri. În urma acestuia s-au înregistrat 13 replici cu magnitudinea 3,2 grade cea mai mare, iar ultima replică a fost miercuri dimineață, de 2,2 grade. Regiunea seismica este o regiune cunoscută în istorie. Se știe că au mai fost cutremure de magnitudine 5 ce arată că nu este o zonă singulara sau că acum a început activitatea în zona respectivă. Aceste date fiind precizate de către seismologul INFP Mihai Diaconescu.
Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului, a declarat pentru Antena 3 că există informații că seismul s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia.Până în momentul actual s-au produs 13 replici. Cea mai mare a fost de 3.2 grade. Ultima a fost în această dimineață. În istorie se știe că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5.

L egătura dintre cutremurele din Turcia, Oltenia și Arad
INFP vine cu precizări legate de cutremurele care au zguduit zona de vest a țării. În data de 6 iunie 2023, la ora 20:26:51 (ora României), un cutremur cu magnitudinea locală de 5.2 ML a avut loc în regiunea CRIȘANA, ARAD. Seismul a avut loc la o adâncime de 5.6 km și epicentrul său a fost localizat în comuna Păuliș, județul Arad. Intensitatea macroseismică epicentrală a fost estimată la nivelul VII pe scara Mercalli. Seismul a fost puternic simțit de către populație în zona epicentrală, precum Păuliș, Arad, Lipova, și chiar în orașe mai îndepartate: Timișoara, Deva, Lupeni, Zalău, Cluj-Napoca, Salonta, Hunedoara, Oradea, dar și în Serbia și Ungaria.
”Până în momentul acestui comunicat, au fost înregistrate 14 replici ale cutremurului, din care 5 au avut o magnitudine ≥ 2 ML. Cea mai mare replică a atins magnitudinea de 3.2 ML, cu intensitatea III pe scara Mercalli.
Cutremurele care au avut loc în acestă zonă au apărut la contactul dintre Bazinul Panonic cu Munții Apuseni. Această regiune este caracterizată de două sisteme de falii cu orientare NV-SE și respectiv SV-NE, dar local mai sunt identificate și falii cu orientare E-V. Sursa acestor cutremure o constituie mişcarea de convergenţă şi rotaţie a microplăcii Adriatice care exercită o presiune directă asupra lanţului cutat al Dinarizilor, această presiune fiind transmisă mai departe întregului eşafodaj de blocuri litosferice din componenţa Bazinului Panonic.
Aceasta se datorează cutremurelor din Turcia care au generat un lanț de seisme, direcția de propagare începând din estul Mării Meditarane, acolo unde arcul de subducție al plăcii Africane cu subplaca Est-Europeană se intersectează cu falia Est-Anatoliană, locul unde s-au produs recentele cutremure distrugătoare din provincia Kahramanmaraș. Acestea se deplasează de-a lungul planului de subducție amintit. Această presiune a generat cutremure începând din sudul, prin centrul și până în nordul Italiei. Microplaca Adriatică generează presiuni asupra lanțului Munților Dinarici care, la rândul ei, transmite aceste presiuni către bazinul Panonic”, arată INFP.
Cutremurele din Gorj, evaluate în continuare
”De asemenea, evaluăm în continuare situația evenimentelor din zona Târgu Jiu pentru a determina dacă activitatea seismică din zonă a fost generată de evenimentele din Turcia. Cu toate acestea, putem confirma că aceste evenimente nu au avut influențe asupra activității zonei seismice Vrancea”, mai notează INFP.
Monika BACIU