In 2012, PSD ajungea la guvernare cu un program ambitios. Guvernul Ponta promitea reintregirea salariilor, repunerea in drepturi a unor categorii sociale neindreptatite de asa-zisele „masuri de criza”, reducerea TV-ului, marirea pensiilor si, in acelasi timp, crestere economica.
Victor Ponta a declarat la finalul mandatului sau ca a reusit sa indeplineasca 93% din ceea ce si-a propus. Cert este ca masurile Ponta s-au simtit in buzunarul fiecarui roman, atat cat s-a putut. Si fiecare are propriul barometru din acest punct de vedere.
Principalele masuri ale Guvernului Ponta:
Reintregirea salariilor bugetarilor reduse in timpul crizei de guvernul Boc;
Reluarea indexarii pensiilor cu rata inflatiei;
Cresterea in transe a salariilor personalului didactic, nedidactic si auxiliar din invatamant
Majorarea salariilor personalului sanitar, inclusiv prin acordarea de prime medicilor stagiari;
Reducerea TVA la paine si la ulterior la toate aliemntele pana la 9%;
A redus CAS cu cinci puncte procentuale;
A dublat alocatiile copiilor;
A reluat angajarile in sectorul bugetar, anuland interdictiile introduse de Emil Boc.
Cifre concrete:
Salariul minim brut a crescut cu 50%, de la 700 la 1050 lei. In sistemul public, salariile au crescut cu 66%. Au fost platite hotararile judecatoresti privind masurile compensatorii.
A crescut punctul de pensie cu 19% si pensia minima cu 15%. TVA-ul a fost redus de la 24% la 20%, iar pentru alimente la 9%. Bugetarii au primit tichete de vacanta.
Pentru mediul de afaceri:
S-a redus CAS-ul pentru angajator cu 5% si impozitul pe dividende de la 16% la 5%. Absorbtia fondurilor europene a crescut de la 7,5% la 80%. Numarul salariatilor cu norma intreaga a crescut cu 450.000 din 2012 pana in prezent, in urma masurilor adoptate de guvernul PSD. Guvernarea PSD a promis o crestere economica de peste 3% in 2013, si a ajuns la 3,4%. Romania a avut cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.
Ciolos si guvernarea zero
La predarea mandatului premierului Victor Ponta, analistul Capital Economics, William Jackson, citat de Mediafax explica: “Principalul mod in care demisia premierului Ponta va afecta economia este daca temerile ca ar putea aduce instabilitate politica conduc la amanarea de decizii de investitii, din partea investitorilor locali sau a celor straini. Cresterea PIB ar putea fi afectata daca nu este o rezolvare la aceasta situatie. Astfel, in contextul in care consumul pare sa creasca rapid, as fi surprins sa vad o incetinire puternica a avansului PIB”.
Si nu suntem departe de previziunile analistului. Guvernul Ciolos, un asa-zis Guvern al gulerelor albe, a fost rupt de populatie. Veniti de la Bruxelles, tehnocratii lui Dacian Ciolos au fost mai degraba preocupati sa implementeze masuri care sprijina corporatiile, decat companiile romanesti. Desi adusi din cadrul Comisie Europene, atragerea fondurilor europene nu a constituit o preocupare, bilantul la acest capitol fiind zero.
Principalele masuri ale Guvernului Ciolos
Zero sprijin pentru agricultori – 8 luni intarziere la acordarea subventiilor (doar in sectorul vegetal au fost pierderi de 160 milioane euro din acest motiv).
Zero grija pentru bebelusi: lipsa persistenta a vaccinurilor necesare pentru nou-nascuti.
Zero sprijin pentru bolnavi: 3.536 de medicamente (65% din total) se vor scumpi prin aplicarea Hotararii Guvernului Ciolos nr. 800/2016. 850.000 de romani afectati, dintre care peste 5.000 copii.
Zero kilometri de autostrada.
Zero sprijin pentru capitalul autohton: Zero ajutor de stat pentru companiile cu capital romanesc, in cadrul schemei de ajutor de stat pentru investitii (HG 807/2014), din care au fost servite exclusiv companiile straine.
Zero sprijin pentru exportatorii romani: in primele noua luni, diferenta dintre importuri si exporturi a crescut cu 1,4 miliarde euro, in favoarea firmelor straine care si-au vandut produsele pe piata romaneasca.
Zero transparenta publica si zero predictibilitate.
Biroul de presa
–-

Comandat: PSD Hunedoara;
Executat: MBD REPORTER MEDIA SRL Petrosani;
CUI AEP mandatar financiar 11160007