V alea Jiului s-a cutremurat la propriu, luni, cu două minute înainte de ora 17,00, iar asta i-a făcut pe oamenii de la noi să se teamă. Mai toți credeau că seismele din Vrancea nu ne pot afecta, pentru că munții preiau amplitudinea, însă cutremurul produs ieri în Gorj a dat fiori reci tuturor. Experții în geologie ne-au spus și nouă cum a fost posibil.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter a fost resimțit, luni după amiază, și în Valea Jiului. Cutremurul a avut loc la ora 16.58 la o adâncime de 10 kilometri, la 73 kilometri NNE de Drobeta-Turnu Severin, respectiv 11 Kilometri NNV de Târgu Jiu. Cutremurul a fost simțit destul de puternic și a creat întrebarea: cum de s-a putut la noi?
„Eu sunt în vârstă și am mai prins aici cutremure, dar parcă acesta a fost puternic. Nu știam că se poate, că speram să nu fim influențați, mai ales că tot vedem grozăviile din Turcia”, a spus un localnic din Petroșani. „Nu mă așteptam. Am fost luați prin surprindere și ne-am panicat”, mai spune un alt om. Iar rețelele de socializare sunt pline de filmări cu spațiile supravegheate de camere video, pe care se poate observa intensitatea seismului.
Dar specialiștii în geologie de la Universitatea din Petroșani ne spun cum de s-a putut resimți atât de tare. Decanul Facultății de Mine, Csaba Lorinț ne-a mărturisit și că, dacă dura mai mult,
seismul ar fi putut să provoace pagube.
„Suntem obișnuiți să
credem că suntem la adăpostul munților, de cursa seismică Vrancea. Este foarte adevărat, însă, doar în sensul
distrugerilor majore, care nu se produc, dincolo de Arcul Carpatic, pentru acest tip de cutremure, însă, este cunoscut că seismicitatea nu este tributară doar zonei Vrancea
și că există multe alte surse
seismice de suprafață, între care și zona Olteniei”, a explicat conf. univ. dr. ing. Csaba Lorinț, decan Facultatea de Mine Petroșani.
Decanul facultății de la noi spune că zona nu are o seismi-citate crescută, că un astfel de cutremur de suprafață nu poate fi puternic, însă, atrage atenția că se pot petrece oricând.
„Zona Olteniei nu are potențial de a produce seisme de o magnitudine mai mare. Chiar și așa, dacă durata
acestui sesism era crescută, exista posibilitatea apariției unor pagube materiale, la
magnitudinea de 5,2 așa cum a fost sitiuația de ieri și la o adâncime mică, focarul fiind undeva la 15-16 km sub suprafața topografică, iar
replicile au venit până la 8 km. Deci, la o asemena
magnitutidine, intensitatea ar fi putut să fie chiar mai mare”, a conchis decanul Facultății de mine, Csaba Lorinț.
Zona Văii Jiului,
spun experții mai poate fi influențată și de alte zone
seismice de la noi. Este vorba, așa cum ne-a spus decanul Facultății de Mine de la Petroșani de: Făgăraș-Câmpulung, zona Banatului, Crișanei, depresiunea Transilvaniei, Traiectoria Dunării, Oltenia și chiar de mici cutremure ce au epicentrul în Valea Jiului.
Diana Mitrache