Culmea sãrãciei la Vulcan este SÃ N-AI NICI SÃ BEI APÃ, ca sã parafrazãm sintagma „sãraci de n-au nici dupã ce sã bea apã”. Sute de oameni carã zilnic apã spre blocurile turn din cartierul inventat în epoca Ceausescu si denumit Dallas. Nu au apã în casã si trãiesc asa de peste un deceniu, dupã cum afirmã unul dintre oamenii pe care i-am gãsit cãrând apa în bidoane de 5 l. Fac asta de câteva ori pe zi si salvarea lor este un izvor, aflat la marginea cartierului.

Fiecare vine cu bidoanele, pe bicicletã, ori pe jos, coboarã într-un put si îsi ia apa de care are nevoie. De ce fac asta? De sãrãcie, spun ei, din indolentã o spun autoritãtile, însã, nimeni nu a fãcut nimic niciodatã, iar epidemiile de hepatitã revin an de an. „Cred cã jumãtate din Dallas nu are apã în casã. Venim si luãm de aici cã e potabilã. Depinde de cât ne trebuie, uneori luãm si 20 de bidoane. S-a ajuns aici cã suntem sãraci, de aia! Multi nu au plãtit. Eu nu am apã de 10 ani. E greu…”, recunoaste un bãrbat pe care l-am gãsit la izvor pe bicicletã.

1-1

Cum au ajuns mai toti asa? O spun chiar ei: pentru cã aici se consuma apã multã si nimeni nu plãtea, oamenii au fost bransati separat. Acum e simplu: cine nu plãteste, nu bea apã, nu se spalã si are apã la WC, iar mirosurile în acest cartier, chiar si acum, când e frig afarî, sunt de nesuportat. „Pãi s-au fãcut instalãri la retea separat si cine nu îsi permite si nu are bani sã tragã apa, nu foloseste. Foarte multã lume e asa. Nu au apã, energie electricã, gaze. Nu îsi permite nimeni. De pe o zi pe alta trãim. Cu apã cãratã în bidoane, cu cãruta, bicicleta… Cu ce speli, ce faci mâncare, speli vase si gata apa cãratã, apoi iar te întorci la izvor… Ne trebuie multã apã, stãm sus la etaj si nu ne permitem nici sã bem un pahar, cã poate au nevoie copiii. Noi bem la izvor”, spune o altã femeie, care ia apã de la izvor.

1-2

Numai în vara care a trecut, Cartierul Dallas a fost asaltat de inspectorii DSP, dupã ce mai multi copii si adulti care locuiesc în aceste conditii, au fãcut hepatitã. A fost un motiv ca primarul Gheorghe Ile sã le facã o baie comunalã, dar care nu a functionat niciodatã, pentru cã, spun edilii, oamenii nu vin sã se spele. Si oricum, inaungurarea bãii a fost amânatã cel putin un an, pentru cã tot cei ce locuiesc în Dallas au spart incinta si au furat piese. Cei de la Apa Serv recunosc cã sunt sute de oameni în aceastã situatie, dar socotesc cã multi reusesc sã se branseze ilegal la retea.

„La nivelul Vãii Jiului, cred cã procentual, 5% din cei care au contract cu noi sunt debransati de la reteaua de alimentare. La Vulcan este mai aparte Dallas-ul, iar oamenii nu îsi plãtesc. 230 de apartamente sunt debransate de la reteaua de apã, dar vã spun sigur cã, din 230, 80% au apã, pentru cã noi îi debransãm dimineata, ei dupã-amiazã, se branseazã si tot asa”, recunoaste Costel Avram, director general SC Apa Serv Valea Jiului. Din pãcate, însã, nu toti se branseazã si sãrãcia îsi spune cuvântul. Mai mult, în varã, oamenii îsi agãtaserã butoaiele de varzã peste balustrada balconului si sperau ca ploaia sã le aducã apa si lor, la etajele superioare, pentru cã altfel, fãceau curse zi de zi cu bidoanele pline pe scãri.

Consiliul Judetean Hunedoara a intentionat sã achite o parte a facturii la apã, pentru cã nu este normal ca în secolul acesta sã existe oameni care în bloc sã trãiascã fãrã apã. Nu s-a gãsit, însã, calea legalã, au spus la acea vreme politicienii, iar acum, cã tot e campanie, nimeni nu mai spune nimic.

Diana Mitrache