C onstantin „Zât” Gavrilă, cel care în toamnă și-a adunat ”oastea” pentru CM de handbal veterani din Croația, a pus în mișcare și acest moment de la Campionatul Mondial feminin din Spania.

El și-a mobilizat câțiva foști coechipieri de la Știința Petroșani ai anilor 80-90 – plus subsemnatul în calitate de reporter – ducându-i la acest festin al sportului cu mingea mică. Au fost acolo, alături de ”Zât” Gavrilă, foștii jucători Gigi Enea, Radu Miclăuș, prof. Ioan Chira și Alin Cazan. Bucurie colectivă pentru handbal, tristețe pentru Naționala României, cu o evoluție mult sub așteptări. Cei de la Știința s-au bucurat la întâlnirea cu fosta mare jucătoare Narcisa. Lecușanu (45 ani), singura româncă ajunsă în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal, cu care au reușit să se imortalizeze într-o fotografie (foto 1).

Suporteri înfocați, turiști interesați
Ex-componenții Științei Petroșani au văzut toate meciurile din grupa României, plus sferturile, semifinalele și finala. La fiecare partidă au fost extrem de conectați, având trăiri de adevărați suporteri. Evident, pentru echipa României, care a dezamăgit atât în grupa C, cât și apoi în grupa a II-a, cu partide disputate la Castellon. ”Științarii”
s-au dus apoi la Granollers pentru sferturi și semifinale, finala mică și finala mare, un superb oraș din Catalonia, la 30 km, nord-est de Barcelona, cu o populație de 58000 locuitori. Un excelent prilej
pentru a vizita capitala Cataloniei, Barcelona, orașul cu numeroase obiective turistice, printre care celebra Familia Sagrada (foto 2) imensa biserică proiectată de arhitectul Antonio Gaudi, la care se lucrează din 1882!
Tripleta de forță a Științei anilor 80-90, Gigi Enea, ”Zât” Gavrilă și Alin Cazan (foto 3) s-a dovedit a fi fin cunoscătoare a fenomenului handbalistic la acest nivel, pendulând de la păreri pertinente asupra celor văzute în arenă și trăirile suporterului pentru echipa favorită. Din păcate, o spunem din nou, România a fost o mare dezamăgire, cu un loc 13, sub așteptările celor ce iubesc acest sport, fiind una dintre cele mai slabe evoluții de-a lungul istoriei echipei Naționale de handbal.
Întâlnire cu Florentin Pera

În primele zile de stat la Castellon, cei patru ex. Știința (prof. Chira, A. Cazan, C. Gavrilă, G. Enea) au dat o fugă până la Valencia (70 km) pentru a se întâlni cu antrenorul Florentin Pera, cel care a pregătit mai multe echipe din România (Univ. Reșița, Cetate Deva, Tomis Constanța, HCM Roman, ”U” Cluj, SCM Rm. Vâlcea, Dunărea Brăila), fiind în perioada 2012-2015 secund la Națională feminină a României. Din acest an, a devenit antrenor la Ț.S.K.A. Moscova, iar Federația Rusă de Handbal l-a trimis ca observator la acest Campionat Mondial.
Prilej cu care Florentin Pera s-a întâlnit cu foștii jucători și Științei Petroșani și cu antrenorul Ioan Chira, depănând amintiri din vremurile bune ale handbalului românesc.
GENU TUȚU