Africani, asiatici, spanioli și moldoveni, au împărțit tradițiile de Crăciun, la Universitatea din Petroșani. Au împodobit bradul, chiar dacă nu toți sărbătoresc Crăciunul în țara lor, dar, pentru că sunt studenți la Petroșani, au fost și ei incluși într-un proiect din care să învețe despre tradițiile românești.Poate că nu sunt creștini și nu au împodobit niciodată un brad, dar acum, au venit la Universitatea de la Petroșani, ca studenți, iar prin Erasmus + au ocazia să afle despre noi, românii, care îi găzduim.
„Vin din Republica Centro-Africană”
„Vin din Congo”
„Eu sunt din Gana. Este primul meu Crăciun aici. E foarte frumos să fiu aici, chiar îmi plac tradițiile voastre. Am ales să vin aici pentru că sunt mai multe posibilități să studiez ingineria și e un loc minunat din România, aici la Petroșani”.
Asta au apua africanii, care vorbesc franceză, în timp ce asiaticii au povestit despre Turkmenistan, în rusă.
Cu toții cred că e altfel decât la ei în țară și chiar dacă vorbesc spaniola, franceza, ori rusa, în cazul celor ce vin din Moldova ori Turkmenistan, toți au fost interesați de proiectul acesta prin care au aflat despre tradiția românească de Crăciun.
„Sunt pentru prima dată în Petroșani, în România. Îmi plac tradițiile de aici, oamenii îi văd diferit față de țara mea, dar îmi place mult aici și vreau să învăț cât mai multe despre acest loc. Și, cel mai mult îmi place natura de aici, munții. Noi nu sărbătorim decât Revelionul, așa că e ceva diferit față de țara noastră, Turkmenistan”, a spus un asiatic.
Iar moldovenii au început și ei sărbătorile, chiar dacă în Republica Moldova asta se va întâmpla mai târziu, după vechiul calendar.
„Deja putem spune că și noi facem Crăciunul în același stil ca voi. Trăim de 5, 6 ani la Petroșani și facem două Crăciunuri, unul pe stil vechi și unul pe stil nou. Acum și cu africani și asiatici. E foarte fain când avem mai multe naționalități aici, chiar dacă au alte religii și chiar dacă ei sunt musulmani și nu sărbătoresc Crăciunul, le arătăm cum e la noi”, a spus Cristian Odoleanu, președintele Asociației Studenților Basarabeni din Universitatea de la Petroșani.
Haideți să ne cunoaștem unii pe alții! Acesta a fost îndemnul celor ce au inițiat această tradiție aici și care i-au spus „Romanian Christmas Traditions”. Au adus fiecare câte ceva din tradițiile lor, au împodobit un brad și au participat la un recital de colinde.

Diana Mitrache