România poate utiliza în continuare cãrbunele pentru producerea energiei electrice, însã termocentralele trebuie sã fie conforme cu normele de mediu. Comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, a subliniat cã România va plãti pentru a folosi cãrbunele.
„Trebuie sã fiu sincer cu dumneavoastrã. Statele membre au dreptul la un mix de energie, iar o tara poate sã producã energie din cãrbune dacã vrea, dar în acelasi timp trebuie sã atingã targeturile de reducere a emisiilor. România va plãti pentru a folosi cãrbunele, pentru cã intrã în schema ETS, ceea ce va afecta mai departe sectoare precum transporturile si agriculturã”, a spus comisarul european. La discutii a participat si Viorel Stancu, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara. Cea mai mare problemã este la termocentrala de la Mintia, care nu este conformã si mai mult decât atât, Garda de Mediu a dispus suspendarea activitãtii. Oficialii CEH sperã cã un studiu ce urmeazã a fi realizat va arãta cã functionarea termocentralelor este necesarã pentru sistemul energetic national.
“Acolo discutat despre energia verde si obiectivele Europei la atingerea cotei. Lucrul îmbucurãtor este cã energia verde presupune si rezerve de capacitate, în sensul cã au termocetrale care stau degeaba si intrã când e nevoie de ele. La noi se face un astfel de studiu referitor la sistemul energetic national, iar la finalul studiului vor arãta care este necesarul de rezerve de capacitate. Trebuie sã mentinem capacitãtile de productie în functie”, a spus Viorel Stancu, directorul general al CEH, dupã întrevederea cu comisarul european pentru Energie. La nivelul Ministerului Energiei se realizeazã un studiu din care sã reiasã necesarul de investitii pentru conformarea la noile cerinte de mediu.
Monika BACIU