”E îngrijorător că planificarea dezvoltării Văii Jiului întârzie. Asta spune fostul comisar european, actualmente membru al Parlamentului European, Corina Crețu, despre Valea Jiului.

Într-o postare publică, europarlamentarul susține că vin bani prin mecanismul Tranziție Justă și sunt în joc 30.000 de locuri de muncă. Așa că autoritățile locale sunt acum răspunzătoare de tot.
Corina Crețu spune că a vizitat Valea Jiului și s-a întâlnit aici cu toți factorii de răspundere, dar că acum e momentul decisiv. „În timpul
mandatului de Comisar European pentru politica Regională am lansat, la Petroșani, inițiativa „Regiuni carbonifere în tranziție”, ocazie cu care anunțam că Valea Jiului devine parte a acestui proiect important, astfel încât să poată primi asistență tehnică și ajutor suplimentar din partea specialiștilor Comisiei Europene.
(…)Regiunile carbonifere – și cu precădere Valea Jiului – trebuie să fie ajutate pentru a realiza o tranziție cât mai ușoară către o economie care nu lasă pe nimeni în urmă”, scrie Corina Crețu.
Pentru următorul exercițiu financiar
multianual (2021-2027), România va avea la dispoziție 1,76 miliarde EUR prin Fondul European pentru Tranziţie Justă. Banii vin și pentru a sprijini economia celor mai afectate regiuni, deci și a Văii Jiului. Așa că europarlamentarul Corina Crețu a susținut acum că sunt în joc viețile a zeci de mii de oameni.
„E foarte important ce se va întâmpla cu acești bani, iar planificarea din păcate întârzie in mod îngrijorător, ca și implementarea proiectelor. În total, în România, sunt în joc 30.000 de locuri de muncă în sectorul minier.
De aceea, rolul administrației publice locale e crucial, pentru că trebuie să se implice activ în elaborarea și implementarea proiectelor”, a mai precizat europerlamentarul Corina Crețu.
Diana Mitrache