Ce pericole ar fi la scoalã? Pãi sunt câteva, iar elevii de la Scoala Gimnazialã I.G Duca, cei care au fost prinsi într-un proiect denumite generic „AVE! – Asta Vreau Eu!”
Ne-au spus, asa cum au stiu ei, cam care ar fi acum riscurile de care ei sunt constienti: „Se pot întâmpla foarte multe lucruri: de exemplu, în laboratorul de fizicã, dacã nu respectãm regulile impuse, am putea sã ne curentãm, la anumite experimente. Si consider cã regulile nu sunt fãcute, ca sã fie încãlcate”, ne-a explicat Alexia, o elevã din clasa a VII-a.
Iar asta, spun elevii, nu se poate întâmpla doar la ore, ci chiar în pauzã. „Cãtãratul pe balustrada de la scãri, poate duce la cãdere si accidente, iar dacã la ora chimie nu sunt bine tinute substantele, sunt riscuri”, ne-a spus si Sebastian.
”Nu trebuie sã încãlcãm regulile, pentru cã asta ne poate duce spre Directiune, iar scoala trebuie sã fie un loc sigur. Cei care chiulesc, se duc la magazin, sau care pleacã din timpul orelor se expun si ei unor riscuri. Poate chiar joaca sã degenereze în ceva periculos si multi copii poate se lovesc, doar printr-o joacã si asta este la fel de periculos”, a explicat si Iulia.
Copiii sunt constientizati asupra unor riscuri si acum, desigur, riscurile sunt cele la care se expun ei.
„Probleme, de-a lungul timpului, grave, nu au fost, dar, asa cum se stie, în fiecare scoalã, copiii au tendinta de a fi violenti, uneori, iar pe de altã parte, joaca dusã la o extremã, poate genera incidente. Noi punem, însã, foarte mult accent pe prevenirea în clasã, în scoalã. Folosim echipamentele din dotare si vorbim si de activitãtile din laboratoarele noastre, unde trebuie sã respectãm reguli si chiar ora de sport si curtea scolii”, a spus Nicoleta Demeter, profesoara care a organizat o lectie deschisã pe aceastã temã.
Totul face parte dintr-o campanie care se desfãsoarã în scoli sub directa îndrumare a Inspectiei Muncii si a Inspectoratului Teritorial de Muncã Hunedoara, iar scopul final este acela de a-i pregãti pe copii pentru viitoarea lor viatã, când vor putea sã munceascã. Asta, pentru cã în scurt timp, ei sunt apti de muncã, iar constientizarea riscurilor se face din copilãrie. „Tintim nu numai informarea lor în ceea ce priveste sãnãtatea si securitatea, chiar dacã ei nu lucreazã si crearea unei mentalitãti de sigurantã, care trebuie formatã de copil. Am considerat cã este necesar sã îi informãm si, cu aceastã ocazie, am gândit cã ar fi foarte bine dacã i-am orienta si cãtre aspectul practic al vietii. Si aici mã refer la învãtãmântul dual. Copiii trebuie sã stie cã au si posibilitatea de a-si crea un drum în viatã fiind instruiti într-o anumitã meserie, ori dacã se merge pe aceastã cale de a se forma ca strungari sau constructori, noi am considerat cã trebuie sã stie si care sunt riscurile acestor meserii si noi cãtre cãtre aceste informatii tintim”, a explicat Nicolae Voinoiu, director Inspectia Muncii Bucuresti, ideea acestei campanii sustinutã în mai multe scoli. Campania se va finaliza în perioada urmãtoare când va avea loc, tot cu sprijinul ITM, o caravanã a carierei, ce se va opri din nou la aceastã scoalã. Copiii sunt instruiti sã se preocupe de riscurile la care se expun odatã cu cresterea lor, iar când vor ajunge maturi sã fie gata sã se fereascã de toate riscurile existente.
Diana Mitrache