Toate drumurile judetene sunt acum cartografiate cu ajutorul unor dispozitive ce au fost montate pe câteva din masinile institutiei.
Este vorba despre un soft care coreleazã în timp real situatia din teren a fiecãrei artere, iar judetul Hunedoara este prima Unitate Administrativ Teritorialã (UAT) care implementeazã programul. Va fi, spun cei de la CJH, de mare ajutor, atunci când se cere inclusiv intabularea  drumurilor, sau  când sunt necesare asfaltãri, ori alte proceduri.  „Consiliul Judetean  Hunedoara a achizitionat si suntem primul UAT  din România,  care a achizitionat un sistem de cartografiere a drumurilor judetene. Noi am cumpãrat  dispozitivele ce vor fi montate pe masinile CJH si deja 350 de km au fost cartografiati. În primul rând, facem o inventariere a tuturor drumurilor judetene. O masinã a CJH filmeazã, cu aceste dispozitive, tot drumul, cu toate cele 5.000 de repere. Adicã stim exact unde sunt podurile, podetele,  semnele de circulatie vizibile”, a spus Costel Avram, administratorul public al judetului Hunedoara.
„Dispozitivul este produs de firma francezã Imaging la Craiova, acolo unde avem peste 40 de experti în cartografierea digitalã si Hunedoara este primul judet din România, care  beneficiazã de întreaga functionalitate a  sistemului nostru si va permite Directiei  Tehnice si celei de Investitii sã realizeze o inventariere completã a retelei de drumuri,  pentru a evidentia toate defectele si de a inventaria tot patrimoniul aflat în administrarea judetului”, a completat si Bogdan Negru, reprezentant al firmei Imaging.
Pânã acum, în judetul Hunedoara nu a existat o inventariere a  drumurilor, iar unele dintre ele se opresc în locuri de unde nu se mai poate circulã, ori tocmai acest lucru încearcã sã facã acum aceste dispozitive. În plus, nu toate drumurile sunt întabulate, iar  aplicatia poate identifica aspecte necesare si  pentru acest procedeu.
Sistemul poate fi comparabil cu WAZE, însã, merge mai mult decât o face el.  „Echipamentul nostru este capabil sã treacã acolo unde street view s-a întors. Colegul meu a mers pânã unde a  filmat Google, dar si mult mai departe”, mai explicã Bogdan Negru, reprezentant al firmei Imaging.  Personalul Directiei Tehnice si de Investitii din cadrul Consiliului Judetean Hunedoara a fost instruit în privinta utilizãrii acestui echipament, iar pânã la finele anului viitor va fi cartografiatã toatã reteaua de drumuri judetene din judetul Hunedoara. Echipamentul a fost achizitionat la suma de aproximativ 100.000 de euro, în urma unei licitatii.
Diana Mitrache