Mina Petrila va gãzdui, un nou, concert de pian. Prin sapte mari orase ale tãrii va avea loc turneul Classic Unlimited. Petrila este pe hartã alãturi de Cluj-Napoca, Turda, Oradea, Iasi, Brasov si Râmnicu Vâlcea.
În data de 2 noiembrie la mina Petrila va avea loc concertul sustinut de pianistul Bogdan Vaida.
”Deja ne-am obisnuit sã ne încheiem anul cu un turneu de muzicã clasicã si, sincer, abia astept sã vãd pe cine vom cunoaste si cum o sã fim primiti în locurile în care mergem. Avem opt concerte anul acesta, dintre care sase sunt în locuri noi si douã sunt în locuri în care am mai fost, iar mixul de  sentimente pe care aceste locuri îl genereazã e interesant. Pe de o parte, avem Palatul Culturii din Iasi, poate una din cele mai frumoase clãdiri din România, iar pe de altã parte avem din nou Mina Petrila, un loc în care am fost primiti anul trecut cu multã cãldurã si în care am simtit cã oamenii au fost miscati de concert. Abia asteptãm!’’, a declarat Alin Vaida,  directorul executiv al Fapte, asociatia care organizeazã turneul.
Dacã repertoriul editiei trecute a fost inspirat Sonata nr. 7 al lui Serghei Prokofiev,  repertoriul din acest an este gândit în jurul Fanteziei ’’Cãlãtorul’’ a lui Franz Schubert.
În timpul concertelor, publicul va mai putea asculta Intermezzo de Johannes Brahms – bucatã muzicalã care deschide întotdeauna turneul Classic Unlimited, J-Rhapsody si Butterflies dance war de Ciprian Pop, Preludiile nr.4 si nr.5, op. 23 de Sergei Rachmaninov si 3 Moments musicaux op 94 de Franz Schubert.
”Programul din acest an este construit în jurul Fanteziei în Do major de Franz Schubert (Wanderer-Fantaisie). Am ales aceastã piesã deoarece e una din marile opere din literatura clasicã pentru pian. A jucat un rol foarte important si interesant în evolutia repertoriului pianistic. Este cea mai monumentalã lucrare pentru pian a lui Schubert si, dupã pãrerea mea, atipicã pentru el, ca si compozitor. De aceea am inclus în program si trei momente muzicale din op. 94, piese care sunt, practic, niste cântece fãrã cuvinte, reprezentative pentru stilul lui Schubert. Rahmaninov va fi, în cadrul turneului din acest an, reprezentantul secolului XX. Totodatã, am vrut sã am în programul concertelor unul dintre marii pianisti ai muzicii clasice. Preludiile nr 4 si 5 din op. 23 sunt mostre ale mãiestriei compozitorului, atât în ce priveste tehnica pianisticã, cât si expresivitatea <ultimului mare romantic>, cum a fost deseori denumit Rahmaninov. Colaborarea mea cu Ciprian Gabriel Pop a început anul trecut si a fost pentru mine foarte interesantã. Am tinut sã îl am alãturi si la concertele din anul acesta, pentru care a compus piesa <Butterflies war dance>’’, a spus pianistul Bogdan Vaida.
Accesul la concerte e gratuit si se face pe bazã de rezervare a locului pe site-ul turneului: classicunlimited.ro/concerts2019/
În cadrul primelor douã editii Classic Unlimited concertele tinute de Bogdan Vaida au avut loc în Cluj-Napoca, Bucuresti, Bistrita, Iasi, Alba Iulia, Timisoara, Reghin, Brasov, Petrila,  Târgu-Mures,  Oradea, în spatii precum o fabricã de mobilã, o minã, o librãrie, un  service de reparatii auto, o tipografie, un magazin de biciclete, un salon de kinetoterapie, o tipografie si multe altele. Peste 2.000 de persoane au luat parte, în timpul celor douã turnee, la aceste concerte.
Cosmin BACIU