ActualitateMinerit

Complexul Energetic Valea Jiului devine funcțional. Guvernul alocă banii necesari

Ministerul Energiei alocă peste 115 milioane de lei pentru Complexul Energetic Valea Jiului. Va iniția două hotărâri de guvern și va transfera angajații și activele de la Complexul Energetic Hunedoara. În plus, Ministerul Energiei susține că va aloca alte 300 de milioane de lei la rectificare.

Ministerul Energiei inițiază două HG-uri prin care se alocă 50 milioane lei din Fondul de Rezervă Bugetară aflat la dispoziția Prim-Ministrului pentru finanțarea noii companii Complexul Energetic Valea Jiului S.A. Potrivit oficialilor, prin aceste hotărâri se instituie un Serviciu de Interes Economic General pentru activități de punere în siguranță în mine și de exploatare a cărbunilor în Valea Jiului.
„Pentru ca să funcționeze Societatea Complexul Energetic Valea Jiului SA, în lunile rămase ale anului 2023, se va acorda o justă compensație în valoare de 65.804.000 RON, suportată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Energiei”, se mai arată în comunicatul Ministerului.
Banii sunt necesari pentru susținerea costurilor unităților intrate în proces de închidere, costuri care nu sunt legate de producția curentă, așa cum arată oficialii din Ministerul Energiei.
Complexul Energetic Valea Jiului S.A. va prelua în perioada următoare activele funcționale ale Complexului Energetic Hunedoara S.A. Cei 2000 de mineri și personal din Complexul Energetic Hunedoara S.A. vor fi angajați în noul Complex. Mai mult decât atât, reprezentații companiei poartă discuții cu potențiali investitori în energia verde, pentru a diversifica activitățile de producere a energiei în zonă și a asigura noi locuri de muncă și un nivel de trai decent pentru locuitorii Văii Jiului.
Pe pagina Ministerul Energiei, în comunicatul postat, ministrul Sebastian Burduja a scris că astfel și-a ținut promisiunea făcută celor din Valea Jiului.
Acestor bani le vor urma aproximativ 300 milioane lei acordați la rectificare, care vor susține activitățile de producere a energiei pe bază de cărbune, punerea în siguranță a minelor și pregătirea pentru tranziția la alte surse de producere a energiei în zonă.

Diana Mitrache