Vice-campionul mondial la cea mai dura competitiei de parapanta – alpinism si supravietuire din lume, Red Bull X-Alps, Toma Coconea, vrea sa impinga limitele rezistentei si performantei si mai departe. Cum a cucerit deja Europa si cele mai importante creste, in zbor sau prin escalada, acum vrea sa ajunga si in America. Din pacate, insa, mai are de asteptat, pentru ca acest concurs a fost intarziat putin din cauza pericolului care ii paste pe sportivi.

“Este un proiect similar cu X Alps, dar se numeste X Vest si are loc in Muntii Stancosi. Dar, tinand cont de zona nepopulata si pericolul din cauza animalelor salbatice, s-a amanat putin. Din cauza ursilor grizzly si a pumelor, dupa cum am vazut si intr-o stire, va dati seama ca ar trebui sa ne armeze foarte puternic pentru a ne salva”, a afirmat Toma Coconea, vicecampion mondial Red Bull X Alps.

Acest concurs trebuia sa se desfasoare in august, in Statele Unite ale Americii, iar invitatia fost facuta catre cei mai importanti 10 sportivi Red Bull X Alps din lume, printre care si  petroseneanul Coconea. Insa, pana sa cucereasca si vestul, parapantistul va merge la alte competitii din Europa. “Eu ma pregatesc in continuare, pentru ca X Alpsul se va tine 100 % la anul. Dar, pana atunci, voi mai avea in septembrie  Red Bull Dolomite Man, un concurs de stafeta care inseamna alergare, parapanta, montain bike si caiac. Eu particip din partea  Romaniei si sper ca si anul acesta sa formam o echipa, pentru ca intotdeauna ne-am clasat in primele locuri”, a mai declarat campionul Coconea.

In timpul liber, Tomy este instructor de zbor, dar face si actiuni de cautare si salvare in cadrul Salvamont Petrosani. Nu de putine ori, prin curajul si viteza lui de reactie, cativa turisti au scapat cu viata, pentru ca el nu ezitat sa participe la interventie.

Luiza Andronache