CNH devalizata de Ministerul Economiei?!

Aproximativ 121 de milioane de euro este suma cu care Compania Nationala a  Huilei Petrosani a fost devalizata in numai doi ani, prin vanzarea, la pret nereal, a huilei energetice extrase din Valea Jiului.  Problema este ca tocmai MEC limiteaza acest pret de vanzare.

O verificare efectuata de Ministerul Economiei la Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani a scos la iveala faptul ca societatea a avut in perioada 2009-2011 pierderi de 543,7 milioane lei (121 milioane euro) din cauza ca a vandut carbunele la preturi mai mici decat costul de productie. Potrivit unui comunicat al MEC, controlul a relevat  „nerealizarea de venituri in suma de 543,7 milioane de lei, ca urmare a contractarii si livrarii carbunelui la un pret mai mic decat pretul de cost al exploatarilor miniere. Huila extrasa din Valea Jiului merge catre termocentralele Mintia si Paroseni, care se afla, de asemenea, in subordinea Ministerului Economiei si Comertului si care au achizitionat si huila de import la un pret net superior fata de carbunele autohton. Oficialii MEC arata ca pentru huila importata a fost estimat un pret de 85 lei/gigacalorie, respectiv 289-323 lei/tona, in timp ce CNH a vandut carbunele in perioada 2009-2011 la pretul de 204-247 lei/tona catre Termocentrala Paroseni, si cu 185-247 lei/tona la Termocentrala Mintia, asta in timp ce – spun cei de la MEC – Uniunea Europeana interzice vanzarea huilei la un pret inferior tarifului din alte tari. De precizat, insa, ca problema pretului la huila este principalul subiect al discutiilor dintre sindicate si oficialii MEC de ani de zile si a  fost ridicata si de conducerea Companiei Nationale a Huilei Petrosani. Acestia au cerut in repetate randuri majorarea pretului de vanzare, mai ales dupa eliminarea subventiei acordate de la bugetul de stat. Practic, CNH traieste doar din veniturile proprii, realizate din vanzarea carbunelui, iar pretul este mult mai mic decat costurile reale de productie. „De prin anul 2000 am cerut majorarea pretului la huila, dar pretul de cost niciodata nu a fost egal cu cel de productie. Eu, permanent am solicitat ca pretul real sa fie cel de extractie. Cu siguranta, acest pret de vanzare il stabileste ministerul Economiei”, a declarat Zoltan Lacatas, liderul Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului. Acesta a subliniat faptul ca pretul de vanzare este extrem de important, pentru ca reprezinta singurul venit al CNH, iar dupa ce se achita salariile catre angajati mai raman foarte putini bani pentru investitii. In aceste conditii, nu se mai poate vorbi nici despre siguranta personalului la locul de munca si nici de cea a zacamantului, dar nici de competitivitate pe plan european.

Carmen Cosman

Un comentariu la „CNH devalizata de Ministerul Economiei?!

  • 4 octombrie 2012 la 08:02
    Permalink

    Oare de ce nu se fac controale si la SNLO-Gorj a lui Condescu – Victor Ponta (PSD) ca ei dau lignit slab calitativ si distrung mediul incojurator cu defrisarile din cariere si se „pompeza” bani pe la echipa de fotbal Panduri Tg.Jiu.

Comentariile sunt închise.