Pe drumuri istorice. Salasul de Sus o localitate din judetul Hunedoara ofera mai multe obiective turistice cu importanta istorica.

File scrise ale istoriei se intalnesc aici. Daca acestea exista in analele istoriei, ruine ale timpurilor de mult apuse pot fi intalnite aici.

Cnezatul Salasului

 Curtea cnezilor Candres din Salasu de Sus, judetul Hunedoara, dateaza din secolul XV. Figureaza pe noua lista a monumentelor istorice. Cetatea a fost simbolul cnezatului Salasului intre secolele XIV-XVII. Incinta este dreptunghiulara, cu laturile de aproximativ 99/35 m, fiind inconjurata de un zid gros de

1-1,10 m. La colturile incintei, ca si pe laturile ei, au existat odinioara turnuri. Interiorul incintei adapostea casa de zid a cneazului si o capela de curte, cu turn-clopotnita, intemeiata cel mai devreme in jurul secolului XVII si transformata ulterior in capela calvina.

Cetatea feudala a fost ridicata in Evul Mediu tarziu. Se spune ca nobilul din tinutul Salasului, dupa ce a construit in apropiere o cetate, si-a amenajat aici o resedinta mai confortabila, ridicand in jurul unei curti interioare camere mai spatioase si mai luminoase decat cele ale fortificatiilor. Se pare ca locul nu a fost ales la intamplare. Aici era deja un turn mai vechi, care a fost integrat in noua constructie. Vechiul turn fusese construit ca sa apere intrarea in sat. De aceea avea ziduri groase si ferestre inguste, de fortificatie. Arcasii puteau supraveghea de aici zona, fara a fi tintiti la randul lor. Poarta era joasa. Asta inseamna ca nu se intra calare in curtea interioara.

Intrarea in turn era mai jos de nivelul solului, iar la usa nu se putea ajunge decat cu ajutorul unei scari de lemn, care noaptea sau in caz de pericol era trasa sus. Se mai vad inca sparturile din zid unde era prinsa mica platforma de lemn din fata usii. Camerele de locuit aveau ferestre cu ochiuri de sticla, facute manual. Deasupra ferestrelor au fost construite bolti de caramida, din care s-au pastrat doar cateva bucati.

Nobilii de la Salas

 Istoria spune ca nobilul din tinutul Salasului dupa ce a construit in apropiere o cetate si-a amenajat o resedinta la cnezat. El a ridicat in jurul curtilor interioare camere mai spatioase si mai luminoase decat cele ale fortificatiilor. Aici a fost un turn mai vechi care a fost incorporat in noua constructie. Vechiul turn fusese consrtuit ca sa apere intrarea in sat. Arcasii puteau, astfel, supraveghea zona fara a fi in pericol, ei neputand fi tintiti de inamici. Curtea nobiliara apartinea familiei Mara care detinea cetatea de la Malaiesti.

Raul IRINOVICI