Constructorul angajat pentru lucrãrile la amenajarea domeniului schiabil din Parâng si-a mobilizat muncitorii pentru a realiza una din cele mai complexe lucrãri. Mai bine de 24 de ore s-a muncit la foc continuu pentru a se turna bazinul din zona „Cãsuta din povesti” care va alimenta cu apã toate instalatiile de zãpadã artificialã.

Bazinul de acumulare semi-îngropat realizat din beton armat trebuia turnat „dintr-o singurã bucatã” cum spun constructorii, iar pentru acest lucru firma angajatã în baza contractului cu municipalitatea, Kranz Eurocenter si-a mobilizat toti muncitorii. Operatiunea, care se ridicã la 1,000,000 de lei a început încã de sâmbãtã, iar angajatii au muncit la foc continuu mai bine de 24 de ore. „Este vorba de un bazin de acumulare semi-îngropat la care s-a turnat radierul. Aceastã operatiune nu se poate face cu întreruperi. A intrat o cantitate foarte mare de beton si pentru a fi asiguratã aceastã cantitate s-au angajat doi furnizori locali. Bazinul de

acumulare este alimentat prin conducte subterane si în iarna aceasta va deveni functional pentru alimentarea cu apã a instalatiilor de zãpadã artificialã. El va deservi întregul domeniu schiabil la final”, a precizat unul dintre coordonatorii lucrãrii. Pe tot parcursul zilelor de sâmbãtã si duminicã, în Parâng s-au fãcut sute de transporturi de beton, spre mirarea turistilor aflati în masiv. Oamenii s-au arãtat impresionati chiar dacã au avut de suportat uneori praful ridicat de autovehiculele grele. „De pe timpul împuscatului nu am mai vãzut cã se lucreazã asa. Erau si câte trei betoniere care asteptau sã verse betonul. Dacã ar munci asa tot timpul cred cã ar fi gata toatã statiunea mult mai repede. Praful a fost neplãcut dar era inevitabil”, a spus unul dintre turisti.

Bazinul de acumulare din zona „Cãsuta din povesti” va putea alimenta tunurile si restul de instalatii de producere a zãpezii artificiale încât sã se poatã schia în conditii excelente pe pârtii.

Asta chiar dacã în statiune nu ninge, însã trebuie îndeplinitã o conditie esentialã – temperaturile exterioare sã fie sub zero grade Celsius.

Maximilian Gânju