Adunările câmpenești încă sunt o tradiție care se păstrează în satele hunedorene. Claca se referă la o adunare sau un grup de persoane care se întâlnesc în mod regulat pentru a desfășura anumite activități sau pentru a sărbători evenimente importante. Aceste întâlniri pot avea caracter religios, cultural sau social și adesea implică participarea comunității locale.
Claca poate fi asociată cu diverse activități tradiționale,
precum colindele de Crăciun, dansurile populare, jocurile
specifice sau alte tradiții locale. Oamenii se reunesc în cadrul clăcii pentru a păstra și transmite tradițiile lor de la o generație la alta, pentru a socializa și pentru a sărbători într-un cadru
comunitar.
”În cătunul Ionelești din comuna Bulzeștii de Sus, județul Hunedoara, un obicei din străbuni învie an de an și este adus în lumea nouă: claca la muncile sezoniere.
La vremea cositului, încă de la răsărit, oamenii satului se adună la gospodarul care are fân de adunat și de pus la adăpost peste iarnă. De la casa omului, se îndreaptă toți spre fânațe, unde se apucă de cosit iarba. Pe când soarele caută să se pitească după dealuri și oamenii au terminat cu munca, femeile și fetele din casa gospodarului aduc merinde să-i omenească pe cei ce s-au ostenit în timpul zilei. Fiind aproape de lăsatul serii, ospățul continuă în sunete vesele de fluier sau acompaniat de o doină cântată tainic din tulnic.
În lumea satului, clăcile se organizează și la alte activități agricole, dar și pentru treburi casnice, gospodărești. Oamenii se ajută reciproc și se bucură împreună de dărnicia pământului, de bunăstarea animalelor și de cea a satului”, arată Discover Hunedoara.
Claca reprezintă o modalitate de a promova coeziunea socială și de a menține vie identitatea culturală a unei comunități. În satele hunedorene și în alte regiuni din România, claca poate fi considerată un element important al vieții comunitare, în care oamenii se implică activ și se bucură de tradițiile și valorile locale.
Monika BACIU
Foto: Discover Hunedoara