Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Direcția Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Hunedoara și cu ajutorul unor generoși sponsori: S.C. Anorom S.R.L. Hunedoara, Cofetăria Arta Deva, Banca Comercială Română, Restaurant Castelo Deva, Tipografia S.C. Colofon Print S.R.L. Deva, Pizzeria De la Casa Deva, DHS Bike Parts S.R.L., Magazin Fishing Center Deva, Ingeco S.R.L., The Refresh Deva, Rom Insurance – Broker de Asigurare, S.C. Supercom S.A., S.C. Top Tech S.R.L. Deva, Pizzeria Veneția Deva, organizează în ziua de 16 noiembrie 2023, ora 1300, la Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Sala „Europa”, parter, festivitatea de deschidere a celei de-a X-a ediții a Concursului județean de cultură generală „Citești și câștigi!”, când va avea loc tragerea la sorți a grupelor.

Concursul se desfășoară în perioada 16 noiembrie 2023 – 18 aprilie 2024. Până în luna ianuarie 2024 elevii au o perioadă de pregătire, de studiere și aprofundare a bibliografiei alcătuite de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva, care vizează cunoștințe din domeniile: Științe/Generalități, Artă/Sport, Literatură, Geografie și Istorie. Marea finală va avea loc în data de 18 aprilie 2024.
Această ediție aduce în fața juriului echipe din 24 de colegii și licee ale județului Hunedoara.
Colegiul Economic „Emanuil Gojdu” Hunedoara Colegiul Economic „Hermes” Petroșani Colegiul Național „Decebal” Deva Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Hunedoara, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani Colegiul Tehnic „Transilvania” Deva Liceul „Prof. Bora Tit Liviu” Baru Liceul Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Deva Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara, Liceul Tehnologic „Nicolaus Olahus” Orăștie Liceul Tehnologic „Retezat” Uricani Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” Geoagiu Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad Liceul Teoretic „I. C. Brătianu” Hațeg Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” Ilia, Liceul cu Program Sportiv „Cetate” Deva Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva
Acest concurs a fost conceput și organizat cu scopul de a atrage elevii spre lectură și cunoaștere, de a-i obișnui cu spiritul de competiție și fair-play. Toate edițiile au fost urmărite cu mare interes, transmiterea în direct pe pagina de Facebook a bibliotecii și în reluare pe un post local de televiziune fiind un real avantaj, iar ecourile care au ajuns la noi au fost deosebit de favorabile.
Premiile oferite vor fi consistente și atractive: pentru locul I – 8 bărci pne-umatice cu motor sprint, pentru locul al II-lea – 8 bărci pneumatice cu motor clasic, pentru locul al III-lea – 8 plăci de surf cu vâslă pentru ape stătătoare, pentru locul al IV-lea – 8 trotinete non electrice și căști de protecție, vouchere a câte o băutură răcoritoare, 192 de pachete cu cărți, trofee, diplome, precum și premii surpriză care vor fi atribuite prin tragere la sorți chiar în ziua marii finale.
În fiecare an, concursul Citești și câștigi! s-a desfășurat sub o deviză menită să fie un imbold în plus pentru participanți, să promoveze valori etice, morale cu puternic efect educativ. Așa am procedat și pentru actuala ediție a concursului și am decis ca figura luminoasă a lui Avram Iancu, de la a cărui naștere se vor împlini anul viitor 200 de ani, să ocupe un loc special în setul de întrebări la care concurenții vor răspunde. Este prinosul nostru de recunoștință, dragoste și prețuire pentru acest mare erou al națiunii române, pentru Crăișorul devenit adevărată icoană pentru orice român.
Toate etapele concursului „Citești și câștigi!” vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și apoi difuzate pe postul local de televiziune Antena 3 Deva.
Sperăm că interesul pentru concurs, pentru toate confruntările ce vor avea loc, va fi la fel de viu ca la edițiile din anii precedenți.
Manager,
Ioan Sebastian Bara